Ingezonden persbericht


26 maart 2007

= persbericht =

Utrecht, 26 maart 2007

SamenSpraak in Nunspeet, Ermelo en Harderwijk

Drie gemeenten samen van start met taal- en integratieproject Gilde SamenSpraak SamenSpraak in Nunspeet, Ermelo en Harderwijk

Donderdag 29 maart a.s. geven de gemeenten Nunspeet, Ermelo en Harderwijk het startschot voor Gilde SamenSpraak, het taal- en integratieproject van Gilde Nederland. Stichting Pinel in Ermelo, het Servicepunt Vrijwilligers Nunspeet en Vluchtelingen-Werk Midden Gelderland slaan de handen ineen en voeren het project in de deelnemende gemeenten uit. Ineke Bakkenes, gemeenteraadslid van Stadspartij Harderwijk, neemt het voortouw en wordt deze middag gekoppeld aan een anderstalige!

U bent van harte welkom om deze feestelijke opening bij te wonen:

Datum: 29 maart 2007
Tijd: 16.00 uur - 18.00 uur
Plaats: Stichting Pinel, Raadhuisplein 8-10 in Ermelo

Leo Michels, voorzitter van Gilde Nederland, opent de bijeenkomst. De start van het project, wordt om 16.30 uur ingeleid door wethouder Eijsinga van de gemeente Harderwijk. Afsluitend verzorgt het Alomtonenkoor een muzikaal optreden.

Gilde SamenSpraak
Het taal- en integratieproject van Gilde Nederland geeft een anderstalige de mogelijkheid om op informele wijze met een Nederlandstalige vrijwilliger de Nederlandse taal en cultuur te delen. Hoewel anderstaligen via formele inburgeringscursussen Nederlands leren, hebben zij niet altijd de mogelijkheid het geleerde ook in de praktijk te brengen. Het ontbreekt doorgaans aan dagelijks contact met Nederlanders. Hierdoor hebben de anderstaligen weinig zelfvertrouwen om Nederlands te spreken en is participatie in de samenleving moeilijk. Gilde SamenSpraak brengt hier verandering in. Gewoon door wekelijks een uurtje met een, vaak oudere, vrij-williger Nederlands te praten. De anderstalige maakt zo 'vanuit de huiskamer' kennis met de Nederlandse cultuur en leert gaandeweg de taal. De vrijwilliger leert op zijn beurt een andere cultuur kennen, met andere tradities en gewoonten. Participatie van anderstaligen én Nederlandse vrijwilligers komt zo wel heel dichtbij.

Financiële ondersteuning provincie
De provincie Gelderland ondersteunt het project van de gezamenlijke gemeenten met een bedrag van ¤ 52.920,- voor de eerste twee jaar. Het derde jaar nemen de gemeenten de financiering op zich. Ook Gilde Nederland, de koepelorganisatie van ongeveer 60 gilden in Nederland, ondersteunt de drie instanties die het project uitvoeren. Gilde SamenSpraak is een landelijk project dat inmiddels in 56 gemeenten draait.

0-0-0-0-0