Politiebond ACP

5 februari 2007

(c)op en top vrouw!

Categorie: Actueel, Politiestudenten

Door: Aukje Smet

De ACP organiseert de themadag Op en top vrouw speciaal voor vrouwen met een hoge(re) of leidinggevende functie binnen de Nederlandse politieorganisatie.

Er is de afgelopen twintig jaar veel veranderd op het gebied van emancipatie. Het aandeel vrouwen met een baan en een eigen inkomen groeide jaarlijks en de taakverdeling tussen vrouwen en mannen en de zorg voor kinderen werd bespreekbaar en uitvoerbaar. Toch raakt aan het begin van een nieuwe eeuw, de vaart wat uit het emancipatieproces. De arbeidsparticipatie van vrouwen is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen en de doorstroom van vrouwen naar topfuncties blijft achter bij de verwachtingen. Dit blijkt uit de emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vrouw als baas
Nog steeds bekleden in Nederland weinig vrouwen een leidinggevende functie. De politieorganisatie is hierop, zo blijkt uit cijfers, helaas geen uitzondering. De vraag is waar dat nu aan ligt. Ligt het aan de politieorganisatie(cultuur), de Nederlandse samenleving of ligt het aan de vrouwen zelf? Bij de ideale leidinggevende denken de meeste mensen in de eerste plaats aan typisch mannelijke eigenschappen zoals ambitie, zelfvertrouwen en doortastendheid. Vrouwelijke kwaliteiten zoals zorgzaamheid, zachtaardigheid en emotionaliteit vormen eerder een belemmering. In de ogen van de buitenwereld zijn vrouwen dus minder geschikt als leider, terwijl onderzoek juist aantoont dat vrouwelijke leidinggevenden gemiddeld betere resultaten boeken dan hun mannelijke collegas. Zowel op het sociaal-emotionele als economische vlak.

In de praktijk
Toch laat de praktijk zien dat weinig vrouwen het niveau van leidinggevende bereiken. Hierdoor worden de leidinggevende kwaliteiten van vrouwen niet ten volle benut. Dit komt niet alleen door de omgeving, maar ook door de eisen die vrouwen aan zichzelf stellen. Sommige vrouwelijke leidinggevenden nemen meer mannelijke eigenschappen aan. Zij stellen zich zakelijker op, want ze hoeven me niet aardig te vinden. Dit leidt niet tot het gewenste resultaat. Het leidt al snel tot het stempel bitch en, erger nog, je doet er jezelf te kort mee. Want niet voor niets zorgen juist de vrouwelijk eigenschappen ervoor je een goed leidinggevende bent. Hoogste tijd dus om te onderzoeken hoe je als vrouw een goede baas kunt zijn, met behoud van datgene wat jou uniek maakt.

Dit alles gebeurt tijdens de themadag Op & Top vrouw! op 29 maart 2007. Leidinggevende vrouwen binnen de politieorganisatie staan centraal. Hoe ervaren zij hun positie en de organisatie waarbinnen zij werken? Een onderdeel van de dag is de workshop Girl power. Uiteraard is er ook ruimte om ervaringen uit te wisselen. Alleen toegankelijk voor vrouwen!

Opgave en informatie is verkrijgbaar bij Aukje Smet via scholing@remove-this.acp.nl of 033 495 28 88.

---

Links:
www.acp.nl/home/agenda