Provincie Noord-Brabant


Persbericht
Provinciale Archiefinspectie Noord-Brabant

26 maart 2007

Deel akten burgerlijke stand bijna onleesbaar

Waarschijnlijk zijn bij bijna tweederde van alle gemeenten in Nederland de akten van de burgerlijke stand uit de tweede helft van de jaren tachtig aangetast. De schade lijkt in veel gevallen zodanig dat de kans groot is dat akten binnen afzienbare tijd onleesbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de provinciale archiefinspecties en de Erfgoedinspectie. Daarnaast is vastgesteld dat ook onder de dubbelen (tweede serie) aangetaste akten voorkomen.

In april van 2006 werd de Provinciale archiefinspectie Noord-Brabant tijdens een inspectie geattendeerd op een mogelijk probleem in de akten van de burgerlijke stand uit de jaren tachtig. De inkt van de getypte passages in de akten was vervaagd en door het papier heen gevloeid, waardoor de akten bijna onleesbaar werden. Omdat het vermoeden bestond dat ook bij andere gemeenten en in de dubbelen beschadigingen konden voorkomen, hebben de gezamenlijke provinciale inspecties (LOPAI) en de Erfgoedinspectie, sector Archieven gezamenlijk een onderzoek uitgevoerd.

Het is noodzakelijk dat verdere beschadiging en permanent verlies van de registers van de burgerlijke stand wordt voorkomen. Voordat hiertoe gerichte aanbevelingen gedaan kunnen worden, is nader onderzoek nodig.
Allereerst wil men een zo volledig mogelijk inzicht hebben in de omvang van het probleem. Op dit moment beschikken de instanties nog niet van alle (voormalige) gemeenten over informatie over de staat van de betreffende akten. In de tweede plaats is sinds januari 2007 één van de studenten papierrestauratie van het Instituut Collectie Nederland (ICN) bezig met een afstudeeronderzoek naar de inktschadeproblematiek. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zullen LOPAI en Erfgoedinspectie na de zomer met een definitieve rapportage met concrete aanbevelingen komen.

De akten van de burgerlijke stand leveren een authentiek, uniek en onbetwistbaar bewijs van
geboorte, afstamming, huwelijk, echtscheiding, partnerregistratie en overlijden. De akten
worden in tweevoud opgemaakt, waarbij de ene serie wordt bewaard door de gemeenten en
de tweede serie (de 'dubbelen') door de Justitiële Informatiedienst (JustId) in Almelo.

Noot voor de meadia



Provincie Noord-Brabant