NEN


Pilot gevaarlijke stoffen online

vrijdag 23 maart 2007, 10:46

Op bedrijventerreinen in Coevorden en Oss zijn twee pilotprojecten afgerond over het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. De overheid - initiatiefnemer van de pilots - heeft naar aanleiding hiervan informatiemateriaal ontwikkeld, zodat ook andere bedrijven eigen workshops kunnen organiseren.

Samenwerking tussen bedrijventerreinen is nodig om nog veiliger met gevaarlijke stoffen om te gaan. Tijdens de pilotprojecten is ervaring opgedaan met samenwerking tussen bedrijven om arbo en veiligheid te verbeteren. Op de website van het programma 'Versterking Arbeidsomstandigheden Stoffen' (VASt) van het ministerie van SZW is workshopmateriaal gepubliceerd over het veiliger werken met gevaarlijke stoffen. Het workshopmateriaal is online beschikbaar en kan worden gebruikt voor educatie binnen bedrijven. Het gaat om de workshop 'Gevaarlijke Stoffen' en de workshop 'Risico Inventarisatie & Evaluatie'.

Onderzoek
In het kader van het programma VASt worden verschillende onderzoeken uitgevoerd ter ondersteuning van het stoffenbeleid in bedrijven en bedrijfstakken. Uit verkennend onderzoek van Arbo Advies Onos blijkt dat er op tal van bedrijfsterreinen gezamenlijke regelingen zijn die direct of indirect gunstig zijn voor de arbeidsomstandigheden en het veilig werken met gevaarlijke stoffen. Voorbeelden hiervan zijn het gezamenlijk opzetten van bedrjifshulpverlening, een collectief contract voor een arbodienst of een adviesbureau, het centraal opzetten van cursussen of een centrale opslag van gevaarlijke stoffen.

Bron: www.logistiek.nl

Meer informatie bij Ministerie SZW (pdf) of hier voor de workshops van VASt.