CD&V

Persmededeling van CD&V
23 maart 2007

50 JAAR EUROPESE UNIE:

De Communautaire Methode: Samen Werkt

EVP-TOP IN BERLIJN - DEELNAME VAN CD&V

Op 24 maart vindt naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Europese Unie in Berlijn een top van de Europese Volkspartij plaats. De bijeenkomst zal worden geleid door EVP-voorzitter Wilfried Martens. Het is er de EVP vooral om te doen de Europese leiders, die de dag nadien in Berlijn bijeenkomen, aan te sporen tot de dringende beslissingen die nodig zijn om de Unie zodanig efficiënt en beleidskrachtig te maken dat zij in ons aller belang opgewassen is tegen de grote uitdagingen die op ons afkomen in binnen- en buitenland, in Vlaanderen zowel als op Europees niveau en op wereldschaal. Daarbij wordt de klemtoon gelegd op het vermogen van de Unie om met één stem een eigen en sterke rol te spelen in de wereld - denk b.v. aan de strijd tegen de opwarming van de aarde en aan de behoefte aan zekerheid i.v.m. energievoorziening -, en op beleidsmaatregelen zoals b.v. structurele initiatieven ter bevordering van economische groei en tewerkstelling.

Deze aansporing staat duidelijk geformuleerd in een verklaring die de EVP in Berlijn zal aannemen. In deze verklaring wordt een oproep geformuleerd om de hervormingen, die nodig zijn om de Unie efficiënter, democratischer en toegankelijker te maken, effectief door te voeren voordat de volgende Europese parlementverkiezingen plaatsvinden in 2009.
Cruciaal in deze hervormingen is de zgn. communautaire methode, een bijzondere manier van samenwerken tussen de Europese instellingen die de besluitvorming efficiënter en democratisch maakt in dienst van het gemeenschappelijk belang van de Unie. De EVP pleit voor een snelle veralgemening van deze verbeterde samenwerking, en CD&V steunt dit pleidooi met volle overtuiging. 'Samen werkt', luidt het devies van CD&V. En dit geldt ook en meer dan ooit in Europees verband, in het belang van alle Europeanen.

CD&V acht de historsiche viering in de komende dagen ook een unieke gelegenheid om te wijzen op de grote verwezenlijkingen van de Unie in de afgelopen vijftig jaar. De Unie bracht ons vrede en welvaart, de zege van belangrijke politieke, maatschappelijke en culturele waarden zoals democratie, de rechtsstaat en verdraagzaamheid, de hereniging van een verscheurd continent, de invoering van een gemeenschappelijke markt met een gemeenschappelijke munt, eenheid in verscheidenheid ... Een sterke Unie wordt gedragen door haar bevolking. Daarom is het goed dat we dezer dagen stilstaan bij de grote verdiensten van de Unie uit het verleden, zodat het maatschappelijk draagvlak wordt versterkt van een Unie die tot even grote verwezenlijkingen in staat is in de toekomst.

Aan de EVP-top van Berlijn zal worden deelgenomen door Vlaams Minister-President Leterme, door Marianne Thyssen - eerste ondervoorzitster van de EVP-fractie in het Europees Parlement -, en door Luc Van de Brande - voorzitter van de EVP-fractie in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa.

Marianne Thyssen

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be