CD&V

Persmededeling van CD&V
23 maart 2007

WETSVOORSTEL STEVERLYNCK UNANIEM GOEDGEKEURD IN SENAAT

In de de Senaat werd donderdagnamiddag 22 maart éénparig het wetsvoorstel van senator Jan Steverlynck (CD&V) goedgekeurd. Het aangenomen voorstel voorziet dat alle gemeenteraadsleden minstens éénmaal per jaar met de korpschef van de lokale politie van gedachten kunnen wisselen. "De meergemeentenpolitiezones maken het niet altijd even gemakkelijk om de lokale bezorgdheden aan de politie kenbaar te maken. Een jaarlijks overleg in de gemeenteraad komt aan die bekommernis tegemoet", aldus senator Jan Steverlynck.

"De voeling tussen de vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap en de verantwoordelijke voor de politie dreigt soms verloren te gaan", aldus senator Steverlynck. De afstand kan in beide richtingen werken. Enerzijds weet de korpschef niet altijd wat leeft in de gemeenteraad op het vlak van de bezorgdheden of de pijnpunten bij de burgers m.b.t. de politie. Anderzijds hebben gemeenteraadsleden soms het gevoel te weinig geïnformeerd te worden over het politiebeleid en de werking van de politie."

Om hieraan tegemoet te komen, stelt senator Jan Steverlynck voor dat de korpschef jaarlijks éénmaal wordt uitgenodigd om van gedachten te wisselen in de gemeenteraad. Senator Jan Steverlynck: "Het is de bedoeling een constructieve dialoog tot stand te brengen, waarbij de twee partijen elkaar kunnen aanvoelen en weten wat er leeft, zodat een beter wederzijds begrip tot stand komt betreffende het politionele beleid in de zone en de betrokken gemeente. Het wetsvoorstel wijzigt de bevoegdheidsverdeling niet. De korpschef wordt in de gemeenteraad niet ter verantwoording geroepen."

De meerderheid gaat akkoord met het voorstel. Het werd unaniem goedgekeurd in de Senaat.

Het is reeds voor de derde maal dat senator Steverlynck erin slaagt om vanuit de oppositie een wetsvoorstel goed te keuren. Het eerste handelt over de teruggave van BTW bij fallissement. Het is ondertussen in voege. Ook werd zijn wetsvoorstel tot het beste pensioen wet. Maar de regering vertikt het om de nodige uitvoeringsbesluiten te nemen.

Jan Steverlynck

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be