D66

Alexander Pechtold: Geef openheid over Irak.

23 maart 2007, 20:59

D66 wil zo snel mogelijk een debat over de steun van Balkenende I aan de oorlog in Irak. In dat debat zal D66 een parlementair onderzoek aanvragen, want alleen op die manier komen alle feiten boven tafel.

Aanstaande zondag presenteert het KRO-programma Reporter nieuwe feiten over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. In de documentaire worden uitgelekte rapporten openbaar gemaakt en geven anonieme bronnen een kijk achter de schermen.

Reporter toont onder meer dat Balkenende I op de hoogte was van de twijfel die er was over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, maar dat de regering deze twijfels niet openbaar maakte. Ook wordt duidelijk dat de regering Bush veel meer steun heeft gevraagd aan Balkenende dan de premier in een debat met de Kamer heeft toegegeven.

D66-leider Alexander Pechtold zag de uitzending vandaag al. Pechtold: Ik vind het pijnlijk dat er op deze manier nieuwe feiten aan het licht komen. Het programma baseert zich op uitgelekte rapporten en anonieme bronnen, gegevens die we niet kunnen controleren. Bovendien hebben we zo ook geen compleet beeld, maar alleen losse flarden informatie. Daarom ga ik opnieuw een voorstel doen voor een parlementair onderzoek. Het parlement kan mensen immers onder ede horen. Op die manier wordt alle informatie openbaar en kunnen we leren van wat er is misgegaan.

De PvdA steunde de wens voor een parlementair onderzoek altijd, totdat ze in de regering kwam. D66 hoopt dat de PvdA de vraag om een onderzoek weer steunt na deze nieuwe onthullingen. Alexander Pechtold: De laatste weken komen er steeds nieuwe feiten aan het licht. Ik ga ervan uit dat de PvdA zich achter de oren zal krabben en zich zal beraden op haar deal met het CDA. Het is niet goed wanneer de regering besluit dat de Kamer iets niet mag onderzoeken, zeker niet als het zo zwaarwegend is als het besluit om een oorlog te steunen. De Kamer is er om de regering te controleren. Een belangrijke beslissing als het steunen van een oorlog moet de Kamer zeker onderzoeken en controleren.
---