Gemeente Meerssen


Persbericht van vrijdag 23 maart 2007

Facelift Stationsplein Meerssen en omgeving

De Gemeente Meerssen wil de omgeving van het NS-station Meerssen een facelift geven. Het betreft het gebied Stationsplein-Stationstraat-Zuster Paladiaplantsoen.

Herinrichting Stationsplein
De herinrichting van het Stationsplein is noodzakelijk door de komst van het nieuwe provinciale openbaar vervoersysteem (Veolia). Bij de nieuwe vorm van openbaar vervoer moeten bus en trein elkaar aanvullen. Het NS-station Meerssen is aangewezen als één van de knooppunten in Limburg. De omgeving van het station moet daarop worden aangepast.

Aanleg langparkeerplaats
Voorafgaande aan de herinrichting is NS op eigen terrein gestart met de aanleg van een langparkeerplaats bij het Zuster Paladiaplantsoen. De nieuwe parkeerplaats is hoofdzakelijk bedoeld voor NS-reizigers en mensen die in het centrum van Meerssen werkzaam zijn. De nieuwe parkeervoorziening zal door een verbinding met het Zuster Paladiaplantsoen tevens extra parkeergelegenheid bieden aan de bewoners en bezoekers van het plantsoen. De nieuwe parkeerplaats omvat ca. 95 parkeerplaatsen. Zodra de langparkeervoorziening gereed is, komt de parkeermogelijkheid op het Stationsplein te vervallen.

Reconstructie Stationstraat/Parallelweg
In- en uitrijden van de nieuwe parkeerplaats is gepland bij het kruispunt Stationstraat/Parallelweg. Dit verkeerspunt wordt echter door veel verkeersdeelnemers als onoverzichtelijk ervaren. Het college van B&W heeft daarom besloten eerst de vroegere verkeerssituatie op dit kruispunt te herstellen; het verkeer op de Stationstraat krijgt weer voorrang op het verkeer van de Parallelweg. De reconstructie zal waarschijnlijk in 2008 plaatsvinden. Pas daarna kan de beoogde ontsluiting van de nieuwe langparkeerplaats worden aangelegd. Hieraan voorafgaande komt er een tijdelijke oplossing in de vorm van een in- en uitrit op het terrein van de voormalige timmerfabriek aan het Zuster Paladiaplantsoen nr 28. Daarover is nog overleg gaande met de eigenaar van het terrein.

Woningbouw
De plannen omvatten tevens woningbouw op de locatie van de voormalige timmerfabriek. Ook hierover zijn de gesprekken nog in volle gang. De gemeente houdt de inwoners van de ontwikkelingen op de hoogte.

Informatiebijeenkomst
Het college van B&W zal de omwonenden over de plannen informeren tijdens een bijeenkomst in het bestuurscentrum. Voor dit doel is vandaag (vrijdag 23 maart) een uitnodiging (bewonersbrief) verspreid.

Actuele informatie over de plannen staat ook steeds op www.meerssen.nl