Unicef



Samenwerking centraal op Wereldwaterdag 2007 in het Museon

23 maart 2007, Den Haag - Het bedrijfsleven kan een belangrijke bijdrage leveren aan oplossingen voor de water- en santitatieproblematiek in ontwikkelingslanden. Dat was het terugkerende thema tijdens een bijeenkomst in het Haagse Museon op donderdag 22 maart, die was georganiseerd door Unicef Nederland, in het kader van Wereldwaterdag. "Samenwerking is de sleutel tot succes voor Unicef," zo vatte een van de sprekers deze middag samen.

Er moesten stoelen worden bijgeschoven in het Museon. Het museum in Den Haag had een zaal beschikbaar gesteld voor de netwerkbijeenkomst op Wereldwaterdag. Deze dag is in 1992 door de VN in het leven geroepen om jaarlijks stil te staan bij het belang van goed waterbeheer. Water en sanitatie vormden dan ook het centrale thema van de bijeenkomst, die was georganiseerd door Unicef Nederland, in samenwerking met Unicef-partners Wavin en Aqua for All, het Netherlands Water Partnership (NWP) en het Museon.

IJsblokjes
"Wereldwijd hebben meer dan 125 miljoen kinderen geen toegang tot een goede drinkwaterbron dicht bij huis, ruim 280 miljoen kinderen onder de vijf jaar hebben geen toegang tot goede toiletvoorzieningen." Met die cijfers verklaarde Kees Beuving, lid van de Raad van Toezicht van Unicef Nederland, in zijn openingswoord het belang van de bijeenkomst. Vanuit de zaal rinkelden de ijsblokjes in de waterkaraffen toepasselijk, toen Beuving de sprekers van deze middag introduceerde.

De eerste was Michael Forson, een waterexpert van Unicef, actief in Ghana. Hij legde uit hoe de gevolgen van een gebrek aan veilige sanitaire en watervoorzieningen veel verder gaan dan ziektes en kindersterfte. In een land als Ghana gaan meisjes bijvoorbeeld niet naar school omdat daar geen veilige toiletten voor ze zijn, maar ook omdat ze vaak urenlang moeten lopen om water te halen voor hun familie. En doordat boeren en arbeiders verzwakt zijn door een gebrek aan schoon water, kunnen hele lokale economieën ontwricht raken. "Unicef heeft al veel bereikt om de situatie te verbeteren," zei Forson. "Maar Unicef kan het niet alleen. Samenwerking met partners is de sleutel voor succes. Er ligt een grote uitdaging voor de Nederlandse Watersector."

High tech
De volgende spreker was Cees Buisman, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen en wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut Wetsus. Ook hij benadrukte de rol die het bedrijfsleven kan spelen op het gebied van veilig water en sanitair. Met vernuftige high tech-uitvindingen bijvoorbeeld. Zo heeft Unilever een middel ontwikkeld om (af)waswater te kunnen hergebruiken, en onderzoeken Nederlandse studenten de mogelijkheid om afvalwater te kunnen inzetten als irrigatiewater. Vernieuwende concepten kunnen volgens Buisman veel betekenen op dit terrein: "Het zou interessant zijn om speciale technologische topinstituten op te zetten ten behoeve van ontwikkelingssamenwerking."

Zowel Forson als Buisman benadrukten dat voorlichting over hygiëne cruciaal is om iets te bereiken, vooral op scholen. Verandering begint vaak bij kinderen en het is goed om hen al vroeg te laten kennismaken met nieuwe gewoontes. Alleen al het wassen van de handen met zeep kan een groot aantal gevallen van ernstige diarree voorkomen.

Mali
Dat samenwerking tussen Unicef en het bedrijfsleven succes heeft, bleek duidelijk uit het verhaal van de laatste sprekers, Herbert van Zijl en Gé Harmsen van Wavin. Het bedrijf is marktleider in ondergrondse leidingsystemen en is samen met Aqua for All al jarenlang partner van Unicef Nederland. Dankzij dit samenwerkingsverband kon Unicef de voorzieningen voor drinkwater en sanitair verbeteren van meer dan twintigduizend schoolkinderen op 38 scholen in Mali. "Ik hoop dat ik een klein beetje van ons enthousiasme heb kunnen overbrengen," zei Harmsen na het vertonen van een filmpje over het betreffende project. Van Zijl, directeur Corporate Communications, vulde hem aan: "Dit succes smaakt naar meer. Daarom hebben we een nieuwe overeenkomst getekend om het project in Mali uit te breiden en eenzelfde soort programma op te zetten in Papoea-Nieuw-Guinea."

Verrassing
De bijeenkomst werd afgesloten met twee verrassingen. Directeur Sjef Ernes van Aqua for All liet weten dat de sponsorloop Wandelen voor Water, die scholieren jaarlijks lopen in het kader van Wereldwaterdag, een bedrag heeft opgeleverd van EUR 213.500. Dankzij een ruime verdubbeling door stichting Wilde Ganzen en NCDO is er een totaalbedrag van EUR 506.834 beschikbaar voor 22 waterprojecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Ook het Museon sluit zich aan bij alle initiatieven. Persvoorlichtster Karin van Rooyen: "Wij gaan door het hele museum een waterroute maken. Om kinderen in Nederland te laten zien hoe bijzonder het is dat er bij ons veilig water uit de kraan komt. En dat het heel leuk kan zijn om net als de aanwezigen hier een carrière op het gebied van water op te bouwen."

Tekst: Eduard van Rooijen