1e volledig online accountant garandeert lagere accountantskosten


AMSTERDAM, 20070323 -- De voorzitter van een big 4 accountantskantoor gaf begin dit jaar al aan dat hij ervan overtuigd is dat de accountantskosten voor bedrijven beperkt kunnen worden. Het websiteportal DeGoedkoopsteJaarrekening.nl speelt in op die vraag van de midden- en kleinbedrijf ondernemingen. Dankzij de internettechnologie kan DeGoedkoopsteJaarrekening.nl sneller, gemakkelijker, eenvoudiger samenwerken en communiceren. Het online kantoor gaat efficiënter om met dienstverlening. Daarnaast zie je de ontwikkeling dat rapportage steeds meer een standaard produkt wordt terwijl advisering juist meer maatwerk vereist.

Na de internetbroker Binck.nl en internetbankier Bizner.nl stort zich nu ook de accountant op de online markt. Ze zijn zo overtuigd van deze formule dat er offertes worden afgegeven die gegarandeerd lager zijn dan van de huidige accountant.

"Alleen omdat alle communicatie online gaat kunnen wij dit bieden. Zowel de cliënt als wij werken volgens een standaard werkwijze. Via het portal delen wij informatie met de cliënt. De cliënt boekt de administratie online. Wij verstrekken informatie zoals nieuws, branche-informatie, CAO's, personeelsgegevens, (tussentijdse) financiële cijfers, belastingaangiftes en jaarrekeningen. Tevens bieden wij koppelingen naar de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel."

De cliënt kan online de resultaten vergelijken met die van zijn branchegenoten en wordt voorzien van het laatste branchenieuws. Personeelsmutaties worden online doorgegeven en fiscale aangiften worden online aangeboden bij de fiscus.

Deze ontwikkeling mag als `revolutionair' betiteld worden omdat de innovatiedrang van accountants in Nederland over het algemeen beperkt is.