Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse Overheid van vrijdag 23 maart 2007

Extra trajectbegeleiders voor gedetineerden in Gent

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte maakt 380.000 euro vrij voor 4 extra trajectbegeleiders in de gevangenis van Gent. In totaal zullen daar 8 trajectbegeleiders ingezet worden, die gedetineerden begeleiden op weg naar hun integratie in de maatschappij. Met deze vier nieuwe hulpverleners wordt het gamma aan hulp- en dienstverleningsprojecten uitgebreid en bereikbaar gemaakt voor alle 450 gedetineerden.

Minister Vervotte: "Gevangenen hebben veel vragen en noden: wat moet ik doen wanneer ik voor een commissie verschijn? Zal ik werk vinden als ik vrij kom en hoe bereid ik me daar op voor? Gevangenen zijn ook heel bezorgd om hun naasten en kinderen, het beeld dat anderen van hen hebben. Het team justitieel welzijnswerk helpt hen onder meer bij die contacten met familie en kinderen."

Wat doen deze trajectbegeleiders?

Ze maken gedetineerden wegwijs in het aanbod aan hulp- en dienstverlening en staan hen bij in het uitwerken van een toekomstgerichte reclassering. De trajectbegeleider gaat na welke noden een gevangene heeft en loodsen die dan naar projecten zoals taallessen, VDAB-begeleiding, drughulp, rechtshulp... Ze begeleiden het volledige traject van de gevangene.

Naast trajectbegeleiding staat het team justitieel welzijnswerk ook in voor de hulpverlening aan de familieleden van gedetineerden en aan ex-gedetineerden. Deze werking draagt er toe bij dat gedetineerden meer kansen krijgen op een volwaardige integratie in de samenleving en dat ze de band met hun familie behouden.

Het strategisch plan gedetineerden voorziet een uitbreiding van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden op het gebied van onderwijs, werk en opleiding, sport, vorming en cultuur, welzijn en gezondheid, ... Het looopt momenteel al in de gevangenissen van Hoogstraten, Merksplas, Turnhout, Wortel, Antwerpen, Brugge en Hasselt. Nu komt daar ook Gent bij. De vier extra medewerkers zullen ingezet worden via het justitieel welzijnswerk dat het CAW Artevelde verricht in de gevangenis van Gent.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel: 02 552 64 00
GSM: 0476 32 30 30
Email: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1174620662119