Groen!

Brussel, 23 maart 2007

Groen! verwerpt zinloze verwoesting van het dorp Doel

Vandaag keurde de Vlaamse regering de gefaseerde afbraak goed van 126 woningen in Doel. Dit is zoveel als de doodsteek voor het dorp Doel. ¾ van de woningen zal tegen eind van dit jaar afgebroken zijn. De verlenging van het woonrecht tot eind augustus 2009 voor de mensen die er nog wonen, is een schrale troost. Deze mensen blijven achter in een dorp dat in puin ligt.

Deze beslissing is nochtans voor niets nodig.
- Vandaag is het duidelijk dat Doel en het nieuwe getijdendok, Deurganckdok, perfect samen kunnen bestaan.
- De groei van het aantal containers in de Antwerpse haven is minder groot dan werd voorspeld. Door het Deurganckdok kan de Antwerpse haven meer dan 10 miljoen containers behandelen. Dit is voldoende om de groei voor jaren op te vangen.
- De kans dat er een dok boven Doel komt, het zogenaamde Saeftinghedok, wordt met de dag kleiner. Geen enkele studie toont de noodzaak van een Saeftinghedok aan.
- Door het Deurganckdok worden de mobiliteitsproblemen in en rond Antwerpen bijna onbeheersbaar. Het Saeftinghedok maakt deze mobiliteitsknoop totaal uitzichtloos.
- Er zijn grenzen aan de groei van de haven in Antwerpen. Met de bouw van het Deurganckdok hebben we de grens bereikt van wat mens en milieu aankunnen.

Groen! zal in het parlement opnieuw interpelleren over deze onbegrijpelijke beslissing.

Onze vraag blijft dat men conform het besluit van 19 mei 2000 het woonrecht in Doel zou veilig stellen en ook nieuwe bewoners zou toelaten totdat eventueel ooit een bouwvergunning is afgeleverd voor het Saeftinghedok. Voor alle duidelijkheid : voor Groen! hoeft die vergunning en het nieuwe dok er nooit te komen.

Jos Stassen, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!