Gemeente Alkmaar


---
File: 149087d.gif




Alkmaar, 23 maart 2007

Ontwerp viaduct N242 nog niet veilig

De gemeente Alkmaar keurt de constructietekeningen van een nieuw viaduct bij de Kraspolderbrug voorlopig niet goed. Het college van B&W vindt dat het ingediende ontwerp onvoldoende garanties biedt voor de veiligheid van de toekomstige gebruikers van het viaduct en de ondergelegen weg. Vandaag wordt de gemeenteraad van Alkmaar per brief ingelicht.

Het college van B&W erkent dat de start van de bouw van de viaducten hiermee vertraging oploopt. Het college betreurt dit ten zeerste, maar de aannemer heeft het college momenteel niet kunnen overtuigen dat het een volstrekt veilig ontwerp betreft. De opvatting van het college wordt inmiddels ondersteund door een contra-expertise van vooraanstaande deskundigen, waarvan de uitkomst door de aannemer is aanvaard. Veiligheid moet hier daarom zwaarder wegen dan een spoedige oplevering.

De reconstructie van de N242, de oostelijke ringweg van Alkmaar die de A9 verbindt met de Westerweg in Heerhugowaard, verliep tot nu toe voorspoedig en volgens planning. Op Alkmaars grondgebied wordt, naast het aanleggen van de weg zelf, een aantal kunstwerken gebouwd, zoals een tunnel, een fietsersbrug en meerdere viaducten. Hiervoor is een bouwvergunning nodig van de gemeente. De gemeente heeft de wettelijke taak om na het verlenen van de bouwvergunning ook de constructieve tekeningen en berekeningen te beoordelen. Pas als de gemeente daarmee akkoord is, kan met de bouw worden begonnen.

Bij de beoordeling van het constructieve ontwerp van het viaduct dat voor de verbinding zorgt tussen de Nieuwe Schermerweg (Alkmaar) en de Noordervaart (gemeente Schermer), heeft de gemeente Alkmaar ernstige knelpunten geconstateerd in het constructieve ontwerp. Deze knelpunten moeten worden opgelost voordat er gebouwd mag worden.

De gemeente Alkmaar is hierover reeds enige tijd in gesprek met de firma Heijmans Beton- en Waterbouw, de houder van de bouwvergunning. Inzet van de gesprekken is tot een aanvaardbare en dus constructief goede oplossing te komen voor de gesignaleerde knelpunten. De gemeente Alkmaar hanteert bij deze gesprekken het uitgangspunt dat er een constructief volstrekt veilig viaduct moet worden gebouwd. De werkzaamheden aan het viaduct mogen pas starten nadat de gemeente het totale ontwerp heeft goedgekeurd en de veiligheid voor de toekomstige gebruikers van weg en viaduct gegarandeerd is.

De start van de bouw van het viaduct is inmiddels vertraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer nu kan worden gestart. Veel hangt af van de termijn die de aannemer nodig heeft om nieuwe constructieve ontwerpen in te dienen, die op de goedkeuring van de gemeente Alkmaar kunnen rekenen.

Het nieuwe tracé van de N242 moet uiterlijk 29 februari 2008 worden opgeleverd. Om deze opleverdatum te halen, zal het werk in een korter tijdsbestek dan aanvankelijk gepland moeten gebeuren.

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor het totale project. De provincie en buurgemeenten zijn inmiddels door Alkmaar op de hoogte gesteld van deze ontwikkeling.