Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
23 maart 2007
nummer:
029
|                                                                              |
Capelle aan den IJssel eindigde op de vierde plaats in Operatie Stopwatch

Capelle aan den IJssel eindigde deze week op de vierde plaats in Operatie Stopwatch. Beoordeling van de jury over het behaalde resultaat: uitstekend. Operatie Stopwatch is een initiatief van MKB-Nederland en Van Till Advocaten en heeft als doel aandacht te vragen voor én inzicht te krijgen in de tijd die gemeenten nodig hebben om hun beslissingen te nemen. De initiatiefnemers hebben alle Nederlandse gemeenten uitgenodigd deel te nemen en 44 gemeenten zeiden 'ja'.

Kijken in de keuken
Instemmen met het initiatief betekende voor de gemeenten dat ze buitenstaanders moesten tolereren voor een kijkje 'in de keuken'. Instemmen betekende ook dat in Capelle aan den IJssel, net als in de andere deelnemende gemeenten, acht maanden lang de beslistermijnen van vijf typen vergunningen en beslissingen op bezwaar werden doorgemeten.

Opgevallen
Het percentage vergunningen dat op tijd werd behandeld is volgens de rapportage 93.6%. Dat is slechts 1,6% minder dan winnaar Anna Paulowna. Natuurlijk is er een aanzienlijk verschil in omvang en complexiteit van de aanvragen tussen de beide gemeenten, maar daar liet de jury zich niet door afleiden. Wat de jury wel is opgevallen en waar in het juryrapport een opmerking over werd gemaakt, betreft de wettelijke termijn waarbinnen een gemeente een beslissing op bezwaar dient te nemen. Vrijwel geen enkele deelnemende gemeente - ook Capelle aan den IJssel niet - slaagde hier volgens de jury in. Kanttekening is wel dat er slechts drie bezwaren door de jury meegewogen. Als er dan eentje van de wettelijke termijn afwijkt, geeft dat direct een behoorlijk procentueel verschil te zien. Capelle ziet de volgende Operatie Stopwatch met vertrouwen tegemoet.