Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 23 maart

Fryslân, 23-03-2007 o Politieberichten van donderdag 22 maart 07.00 uur t/m vrijdag 23 maart 07.00 uur.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan voor grote reeks vernielingen - oproep aan gedupeerden
De politie heeft dinsdagavond op de Sem Dresdenstraat een 19-jarige Leeuwarder op heterdaad aangehouden op verdenking van het vernielen van een abri. Later die avond is nog een 16-jarige Leeuwarder in zijn woning aangehouden voor betrokkenheid bij de vernieling. (Zie ook hiervoor de politieberichten van woensdag 21 maart). Na onderzoek bleek dat de twee verdachten vanaf half februari in de wijken Bilgaard en Westeinde een grote reeks vernielingen hadden gepleegd. Deze vernielingen pleegden ze samen met een 16-jarige Leeuwarder. Deze verdachte is woensdag in zijn woning aangehouden. Tijdens het verhoor bekenden de drie verdachten dat ze in de wijk Westeinde ruim 70 autobanden hadden lekgestoken. Daarnaast waren in de wijk Bilgaard autobanden van ongeveer 10 tot 15 auto's het doelwit van vernieling. (Zie ook de politieberichten van zondag 11 maart). Ook vier abri's zijn in de twee wijken vernield. In Bilgaard vernielden ze de ramen van het wijkgebouw. Begin maart werden in de Bildtsestraat diverse autospiegels van geparkeerde autos vernield. De politie heeft hier echter maar paar aangiftes van ontvangen. Gedupeerden worden in het kader van schadevergoeding en het politieonderzoek opgeroepen om alsnog aangifte te komen doen. Dat kan bij één van de politiebureaus in Leeuwarden of via www.politie.nl/friesland. Het trio bracht ook graffiti aan op de muren van een school in Westeinde. Hierbij kregen ze hulp van twee Leeuwarders die hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op het politiebureau ontvangen.
De twee 16-jarige Leeuwarders en de 19-jarige Leeuwarder zijn verhoord, twee daarvan zijn daarna weer vrijgelaten. Een 16-jarige Leeuwarder zit nog ingesloten en wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Heerenveen: politie doet inval in smartshop en woning
De politie heeft donderdagmiddag een inval gedaan in een smartshop aan de Gedempte Molenwijk en in woning in Hidaard. Tijdens de invallen werden een 39-jarige inwoner van Hidaard, een 21-jarige inwoonster van Heerenveen en een 35-jarige inwoonster van Hidaard aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.
De afgelopen maanden waren er bij de politie diverse meldingen en klachten binnengekomen dat vanuit de smartshop softdrugs werd verkocht, waaronder aan minderjarigen. Aan het begin van de middag werden drie klanten door agenten aangesproken. Het trio verklaarde zojuist softdrugs te hebben gekocht. Hierop werd besloten om een inval te doen in de shop. In de zaak werden vijftien klanten aangetroffen, waaronder diverse minderjarigen. Achter de toonbank en in de keuken vonden agenten tientallen joints, enkele honderden grammen weed en reepjes hasj. Een aantal bezoekers bleek ter plaatse softdrugs te gebruiken. De politie hield in de zaak een 35-jarige inwoner van Hidaard en een 21-jarige inwoonster van Heerenveen aan voor overtreding van de Opiumwet. De twee werden overgebracht naar het politiebureau. De aangetroffen softdrugs werden inbeslaggenomen. Aansluitend werd een onderzoek ingesteld in de woning van de 39-jarige verdachte in Hidaard. In een schuur bij de woning werd een professionele hennepkwekerij aangetroffen met 200 hennepplanten. De planten en de apparatuur werden inbeslaggenomen en vernietigd. In de woning werd de 35-jarige vrouw aangehouden. Ook zij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en proces-verbaal mochten de drie in de loop van de avond het bureau verlaten.

Drachten: controle op fietsen in voetgangersgebied
De politie heeft donderdagmiddag van 13.00 uur tot 15.00 uur in het winkelcentrum De Wiken gecontroleerd op het fietsen in het voetgangersgebied. De buurtagent had diverse klachten van ondernemers en het winkelend publiek ontvangen. Tijdens de controle werden 24 fietsers bekeurd.

Leeuwarden: man geslagen met kettingslot
De politie onderzoekt een mishandeling die donderdagmiddag omstreeks kwart voor vijf plaatsvond op de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Het slachtoffer, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, werd door een onbekende man de Reigersteeg in gewenkt en kreeg daar vervolgens direct een klap met een kettingslot. Hierop rende hij de Wirdumerdijk weer op en kreeg daar vervolgens ook weer klappen en schoppen van de man. Nadat het slachtoffer viel en op de grond lag, werd hij nogmaals geslagen met het kettingslot. De politie onderzoekt de toedracht van de mishandeling. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Oosterwolde: diefstal schoonmaakapparatuur
Bij de politie is donderdagmiddag aangifte gedaan door een 43-jarige inwoner van Sappemeer van diefstal van een zogenaamde schrobmachine en een stofzuiger met een gezamenlijke waarde van ruim 1500 euro. De apparatuur werd vermoedelijk donderdagmorgen weggenomen uit een stand op een horecabeurs aan de Buurstede in Oosterwolde. De goederen zijn eigendom van een bedrijf uit Utrecht.

Drachten: roodlichtcontrole
De politie heeft donderdagmiddag van 15.30 uur tot 17.15 uur bij de verkeerslichten van de kruising Lauwers, Gauke Boelensstraat en Zuiderhogeweg een roodlichtcontrole uitgevoerd. Bij de buurtagent waren diverse klachten binnengekomen voor het niet stoppen voor het rode verkeerslicht. Tijdens de controle werden 16 bestuurders bekeurd omdat ze het rode verkeerslicht negeerden.

Heerenveen: horecabezoeker met traangas aangehouden
De politie heeft donderdagavond een 19-jarige man uit Drachten aangehouden bij een discotheek aan de Gedempte Molenwijk in Heerenveen. Een portier bij deze horecagelegenheid trof bij een veiligheidsfouillering bij de ingang een busje traangas aan bij de man en waarschuwde de politie. De man uit Drachten is aangehouden, waarna tegen hem proces-verbaal is opgemaakt voor de wapenwetgeving. Na verhoor op het politiebureau is de man heengezonden.

Drachten: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan De Kletten. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werd vermoedelijk een kluis weggenomen. Namens het bedrijf moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden voor mishandeling
De politie heeft vrijdagochtend vroeg op de Nieuwestad een 23-jarige inwoner van Leeuwarden en een 24-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. De agenten kregen een melding van een vechtpartij op de brug ter hoogte van de Oude Doelesteeg. Eenmaal ter plaatse werden ze aangesproken door de 20-jarige Leeuwarder. Hij verklaarde dat hij een kopstoot had gekregen. Na het opnemen van diverse getuigenverklaringen werden de 23-jarige Leeuwarder en de 24-jarige Groninger aangehouden. De twee zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oldeholtwolde: beginnend bestuurder rijbewijs kwijt na alcoholgebruik De politie heeft in nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 20-jarige vrouw uit Wolvega ingevorderd. De vrouw raakte omstreeks vier uur op de Heerenveenseweg in Oldeholtwolde van de weg en belandde in de naast de weg gelegen bermsloot. Vermoedelijk gebeurde dit doordat ze in de auto aan het telefoneren was. Haar auto moet door een bergingsbedrijf uit de sloot worden getakeld. Op het politiebureau onderging de vrouw een test op een alcohol-analyseapparaat, waaruit bleek dat zij 550 ug/l blies. Hierop werd haar rijbewijs ingevorderd omdat zij een beginnend bestuurder is en kreeg ze een rijverbod van 8 uur. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.