Waakhond 'Battery Brain' spaart Kosten en voorkomt ergernissen

23.03.2007 / 09:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Seagull corp. b.v.

Seagull corp. b.v.

Munckhof Groep: goed voorbeeld van innovatie

Waakhond 'Battery Brain' spaart Kosten en voorkomt ergernissen

Een ingenieus nieuw hulpmiddel dat kosten en ergernissen in gemotoriseerd vervoer voorkomt, is de wereld aan het veroveren en boekt nu ook successen op de Nederlandse markt. Steeds meer voertuigen in de beroepssector en ook personenwagens worden ermee uitgerust. Het is de Battery Brain die gezien kan worden als een verlengstuk van de accu. Het instrument meet - afhankelijk van de uitvoering - elke 20 seconden het voltage; zodra de spanning ook maar iets te laag is, worden de stroomafnemers uitgeschakeld. Dat de Battery Brain in een behoefte voorziet, blijkt alleen al uit het feit, dat in Nederland per jaar wel 400.000 keer hulp moet worden ingeroepen om een voertuig weer aan de praat te krijgen. Behalve de vanzelfsprekende vertraging leidt zo'n storing in veel gevallen ook nog eens tot ergernis en/of een extra kostenpost. Dat laatste is nog sprekender in het geval van een herhaling, want een accu die twee of drie keer is leeg getrokken, kan als afgeschreven worden beschouwd.

Stille waakhond

De stille waakhond waakt onafgebroken. Als een chauffeur bijvoorbeeld uitstapt zonder zijn (binnen-)verlichting uit te doen, wordt deze door de Battery Brain al vrij snel automatisch uitgeschakeld. Met de reset-knop in het motorcompartiment of met de afstandsbediening kan de accu weer bedrijfsklaar worden gemaakt. Zodra dan de motor wordt gestart, zal de accu weer snel zijn juiste voltage bereiken. De uitvoering met afstandsbediening heeft bovendien het niet overschatten voordeel, dat deze een exclusieve code heeft. Zodoende kan de chauffeur na het uitstappen de startmotor tijdelijk blokkeren om zo diefstal van het voertuig te voorkomen. Battery Brain is een Amerikaans product en wordt in Nederland met succes op de markt gebracht door Seagull Corp. in Eindhoven. Er zijn uitvoeringen beschikbaar van 6V, 12V, 24V, en 48V. Het instrument is een welkome aanwinst voor de bedrijfszekerheid van wegvoertuigen (van personenwagen tot en met bus en vrachtwagen) en vindt eveneens toepassing op beroeps- en pleziervaartuigen.

Munckhof Groep

De Munckhof Groep in het Noord-Limburgse Horst heeft in zijn diverse werkmaatschappijen zo'n 250 taxi's en taxibusjes (waarvan vele met rolstoellift) en een 45-tal touringcars. Als lid van de innovatiecommissie van het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) maakte de heer Eric van den Munckhof kennis met de Battery Brain. Dit leidde er toe dat binnen een jaar het overgrote deel van het wagenpark van zijn bedrijf is uitgerust met dit nieuwe product.
De afdeling Munckhof Techniek heeft begin 2006 de verantwoordelijkheid gekregen voor het onderhoud van alle eigen voertuigen. Bovendien zijn er sinds kort ook nog eens 40 streek- en stadsbussen van Veolia (voorheen Connex) in onderhoud. De heer Pieter Christiaens heeft de leiding over de afdeling en vertelt met verve over zijn ervaringen met de Battery Brain, hoewel hij aanvankelijk sceptisch was in verband met aanloopproblemen met de twee eerste proefexemplaren. Die problemen bleken echter in hoofdzaak terug te voeren op het feit, dat ze - volkomen onverwacht - reageerden bij accu's die niet optimale staat waren en telkens spanning verloren.

'Best tevreden'

De heer Christiaens: 'Toch had ik er vanaf het begin vertrouwen in en al gauw hebben we er 120 besteld en nu hebben weer al zo'n 200. Uiteindelijk ben ik er dus best tevreden mee.'Om praktische redenen geeft hij de voorkeur aan de uitvoering met de reset-knop in plaats van afstandsbediening. Die laatste acht hij meer geschikt voor particulieren. Als meer mensen met hetzelfde voertuig rijden is er volgens hem teveel kans dat de afstandsbediening zoek raakt.
Hij vat zijn tevredenheid over de Battery Brain als volgt samen. 'Het ding geeft rust in de tent. We hoeven niet meer telkens een monteur op pad te sturen, we hebben geen stilstand meer door accuproblemen en we hoeven niet een andere wagen op weg te sturen om het vervoer over te nemen. Het belangrijkste is dat je de mensen kunt verplaatsen. Dát is ons werk, mensen vervoeren.'
Omdat de accu dankzij de Battery Brain niet leegloopt, verdwijnt de hectiek uit de organisatie. Het achterliggende probleem kan later in de werkplaats op een rustiger moment worden opgelost. Bijvoorbeeld door het opsporen van een moeilijk te lokaliseren lekstroom, die er de oorzaak van is dat de accu elke morgen opnieuw blijkt te zijn uitgeschakeld door 'de waakhond BB'.

Voor meer informatie en/of fotomateriaal:

Seagull Corp. B.V.
Els Holweg

040 - 2049182
www.batterybrain.eu