Persbericht

Nederlandse moeder onderschat belang gezond eetpatroon

De eerste drie levensjaren bepalend voor gezondheid later

Zoetermeer, 22 maart 2007 ­ Een grote meerderheid van de Nederlandse moeders (64%) weet niet dat een gezond eetpatroon in de eerste drie levensjaren van hun kind bepalend is voor de gezondheid later. Nederlandse moeders maken zich met name druk over alledaagse dingen, zoals `Eet mijn kind wel genoeg' en `Is de kleine geen moeilijke eter'.

Variatie
In vergelijking met andere Europese landen scoort Nederland laag in kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig onderzoek van Nutricia naar de voeding van baby's en peuters. Slechts iets meer dan eenderde van de moeders in Nederland legt de relatie tussen gevarieerde voeding in de eerste drie levensjaren en gezondheid van hun kind op latere leeftijd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ierland. Hier is 79% van de vrouwen overtuigd van de invloed van het juiste eten op de toekomstige gezondheid van hun kind. Variatie in voeding wordt ook door Britse en Zwitserse mama's als het belangrijkste onderdeel van voeding gezien.

Smaakontwikkeling
Bovendien weet 70% van de Nederlandse ondervraagden niet dat gevarieerde voeding belangrijk is voor de smaakontwikkeling van een kind. In landen als Ierland (77%) en Italië (63%) zijn moeders overtuigd van de positieve effecten van gevarieerd eten. Els Hofman, arts, orthopedagoog en schrijfster van het boek "Kleine eters": "Kwaliteit van voeding is belangrijker dan kwantiteit. Het gaat niet om veel eten, maar om een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Laat je als ouder goed informeren. Probeer stevig in je schoenen te staan en de juiste keuzes te maken uit de Nederlandse winkelschappen".

Krijgt mijn kind genoeg?
Eten bereiden voor hun kind wordt door 58% van de Nederlandse moeders niet gezien als de meest leuke bezigheid. Nederlandse vrouwen worden in grote meerderheid (79%) wel blij wanneer hun kind het eten lekker vindt. Een goede smaak van het eten is daarbij van groot belang. Het merendeel van de Nederlandse vrouwen maakt zich zorgen over alledaagse zaken zoals `Krijgt mijn kind genoeg binnen?'; `Is mijn kind wel gezond?'; en `Wordt mijn kleine een lastige eter?'.

Het eerste hapje
Nederlandse moeders hebben het volste vertrouwen in kant-en-klare baby en peuter maaltijden. Maar liefst 78% is van mening dat deze maaltijden net zo goed zijn als zelfgemaakte voeding. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het eerste hapje voor baby's en peuters in Nederland in 67% van de gevallen uit een potje komt. Daarbij is het fruithapje verreweg het populairst.

Charlotte Maintz, voedingskundige en hoofd van de Nutricia kindervoedinglijn "Dag in dag uit werken we bij Nutricia aan het beste aanbod van lekkere en gezonde voeding. Van de boer tot aan het babybordje. De zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en de uitgebalanceerde samenstelling van onze recepten helpen baby's en peuters een goede basis te geven voor de rest van hun leven. Dat doen we met meer dan 120 variaties voor kinderen tussen 4 maanden en 3 jaar. Maar ook met informatie voor moeders, consultatiebureauartsen en diëtisten."

Nutricia
Met de merken Nutrilon, Olvarit en Bambix is Nutricia al meer dan 100 jaar actief op het gebied van baby- en kindervoeding. De doelstelling van Nutricia Baby- en Kindervoeding is bij te dragen aan een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 36 maanden. De Nutricia kindervoedinglijn geeft ouders en professionals hiervoor 7 dagen per week, 24 uur per dag praktische voedingskundige adviezen. Door continu te bouwen aan haar kennis heeft Nutricia een breed aanbod van producten gerealiseerd, afgestemd op de specifieke behoeften van ieder kind, in elke ontwikkelingsfase.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Synovate in 16 landen. In totaal hebben 23.000 zwangeren en moeders meegewerkt. In Nederland zijn 1062 moeders en zwangeren ondervraagd. Het onderzoek is in februari 2007 afgerond.