Openbaar Ministerie

OM Leeuwarden in hoger beroep tegen vonnissen

Leeuwarden, 23 maart 2007

Het Openbaar Ministerie Leeuwarden heeft hoger beroep ingesteld tegen de vonnissen van de rechtbank Leeuwarden van 8 maart 2007 in de zaken tegen ATF (Afval Transport Friesland BV) en haar drie directeuren, met dien verstande dat het OM nog steeds bezig is met het onderzoek naar de haalbaarheid van hoger beroep in deze omvangrijke en complexe zaak. Aangezien de termijn om in hoger beroep te gaan veertien dagen is, was het noodzakelijk deze veilig te stellen.

Â

Het OM had op 20 december 2006 tegen de rechtspersoon een geldboete geëist voor het medeplegen van brand door schuld, valsheid in geschrift en een aantal milieudelicten. Tegen de drie natuurlijke personen eiste het OM geldboetes en werkstraffen voor het medeplegen van, dan wel opdracht geven tot, dan wel feitelijk leiding geven aan het plegen van eerdergenoemde delicten.

Â

De rechtbank achtte niet bewezen dat de ATF en de drie directeuren verwijtbare schuld hadden aan de brand die op 12 mei 2000 woedde in een opslaghal met gevaarlijk afval te Drachten, en sprak zowel ATF als de directeuren daarvan vrij. ATF kreeg van de rechtbank een geldboete opgelegd voor twee milieudelicten. Eén directeur kreeg een geldboete opgelegd voor een milieudelict, de andere twee directeuren werden vrijgesproken van de gehele telastelegging.

Â

Â

Â