Landschap Noord-Holland

Persbericht
Embargo t/m 23 maart 13.00 uur

Castricum, 21 maart 2007

Middeleeuwse Sporenpad wint ommetjesprijsvraag

Stichting Historisch Zeevang heeft met het Middeleeuws sporenpad de ommetjesprijsvraag in Noord-Holland gewonnen. De prijs, ¤ 10.000 uitvoeringsgeld, is beschikbaar gesteld door de Nationale Postcode Loterij. De nummers 2 en 3, het Boerenommetje op Texel en het Broekertijdpad bij Broek op Langedijk vielen geheel onverwacht ook in de prijzen. Zij kregen als aanmoedigingsprijs ¤ 3.000 respectievelijk ¤ 2.000, beschikbaar gesteld door de Provincie Noord-Holland. De ommetjesprijsvraag werd georganiseerd door Landschap Noord-Holland en het samenwerkingsverband Landschapsbeheer Nederland.

Op locatie in de Zeevang werd de prijs op vrijdag 23 maart uitgereikt door de voorzitter van de jury, 'wandelgedeputeerde' Hans Schipper. De jury was bijzonder te spreken over dit ommetje, niet alleen omdat het aan alle criteria voldeed, maar ook omdat het ommetje door een gebied loopt met weinig wandelmogelijkheden vanwege de vele, sinds de ruilverkaveling doodlopende wegen. Daar brengt het Middeleeuws Sporenpad verandering in. Het ommetje ligt in de omgeving aan de noordrand van sterk verstedelijkt gebied (Purmerend). Voor de omwonenden is het erg prettig dat er straks in de directe omgeving te wandelen is.

Het Sporenpad herstelt oude tradities. Tijdens de Late Middeleeuwen liepen de inwoners van Kwadijk in een jaarlijkse processie van het kerkje Kwadijk naar het later verdwenen kerkje in Drey, waar nu de Oud-Raefeldamweg in Hobrede ligt. Het voorgestelde ommetje volgt de oorspronkelijke route en gaat over deels bestaande wegen, deels nu nog ontoegankelijk weiland. Met overstapjes over houten hekken, een opknapbeurt van een loopbrug en wat grondwerk ontstaat een volledig toegankelijk ommetje.

Op de 2e plaats eindigde het Boerenommetje van de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer De Lieuw op Texel. Dit ommetje gaat langs "tuunwallen", kolken (poelen), een schapenboet, het Wagejot en De IJzeren Kaap. Om het boerenommetje sluitend te krijgen wil De Lieuw het historische 'groeneweggetje', verbindingsweg tussen Oosterend en de Oost van vóór de ruilverkaveling, herstellen. Daarvoor moeten de nodige tuunwallen worden opgeknapt en diverse klaphekken en bruggetjes geplaatst. De Lieuw ontving ter aanmoediging ¤ 3.000.

Op de 3e plaats eindigde het Broekertijdpad van de Stichting Veldzorg Oosterdel te Broek op Langedijk. Dit is een ecologisch wandelpad door het eeuwenoude cultuur- en natuurhistorisch waardevolle landschap van de Oosterdel. Er zijn twee routes mogelijk, één van 4 en één van 7,5 km. Beide zijn grotendeels onverhard en leiden langs bijzondere gebouwen, zoals de Broekerveiling. Om een compleet wandelrondje te realiseren moeten enkele bomen en struiken worden verwijderd, oevers hersteld, enkele dammen opgeknapt en bewegwijzering geplaatst. Veldzorg Oosterdel ontving ter aanmoediging ¤ 2.000.

Het Middeleeuws sporenpad dingt mee naar de landelijke prijs van maar liefst ¤ 30.000. De bekendmaking en prijsuitreiking hiervan is op donderdag 5 april. Wie het Middeleeuws sporenpad wil gaan lopen, moet nog even geduld hebben tot de werkzaamheden zijn uitgevoerd.