Ingezonden persbericht


Vrijdag 23 maart in World's Untold Stories: CHILDREN OF WAR

In de negentiger jaren viel Joegoslavië uiteen door een serie bittere conflicten die uiteindelijk 200.000 mensenlevens eisten. Oorlogsmisdaden werden door alle partijen begaan en resulteerden in ongekende wreedheden.

Een ervan sprong eruit als bijzonder shockerend: de systematische verkrachtingen van Bosnische moslimvouwen door Serviers. Tienduizenden vrouwen werden verkracht gedurende de oorlog; schattingen over de aantallen baby's die geboren zijn uit deze verkrachtingen zijn lastig te maken, maar lopen uiteen van enkele honderden tot meer dan 5.000. Niemand weet het precies.

Het Servische verkrachtingsbeleid heeft het sociaal conservatieve Bosnië met een confronterende erfenis achtergelaten. In het land vandaag de dag, komen de kinderen die voortgekomen zijn uit de verkrachtingen in de tienerleeftijd. Sommigen van hen beginnen moeilijke vragen te stellen over hun afkomst. In de meeste gevallen vertellen de moeders de kinderen dat hun vaders zijn omgekomen in de oorlog ipv de kinderen bloot te stellen aan de waarheid. Nu wordt gevreesd dat de kinderen van deze vrouwen verstoten zullen worden door de maatschappij waardoor de etnische spanningen zullen terugkeren die ooit de aanleiding vormden voor het begin van de oorlog.

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" wordt iedere vrijdagavond uitgezonden en brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over de zwaksten in de maatschappij en degenen die hiervan misbruik maken.

Een speciale website, www.cnn.com/untoldstories, bevat wekelijks actuele programma informatie, video's en een blog bij de serie.

Children of War wordt uitgezonden op:

Vrijdag 23 maart om 19.00 uur

Zaterdag 24 maart om 12.00 uur en 23.00 uur

Zondag 25 maart om 23.00 uur


---

Noot voor de redactie (