Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MARIA VAN DER HOEVEN

BIJ FEESTELIJKE OPENING

MUSEUM HET LAND VAN THORN

Amsterdam, maart 2007

Maria van der Hoeven, de nieuwe minister van Economische Zaken, zal op 23 maart aanstaande te gast zijn in Thorn. Daar vindt na de herinrichting van museum Het Land van Thorn en de Abdijkerk een feestelijke opening plaats. Na een volledige herinrichting en gedaantewisseling wordt de geschiedenis van Thorn virtueel gepresenteerd in Museum, Kerk en 'Stad'. De minister zal een toespraak houden tijdens de feestelijke bijeenkomst die rond 19.00 uur in de abdijkerk zal aanvangen.

Het is niet voor niets dat Maria van der Hoeven is gevraagd voor de heropening. Thorn is vanouds een stad van vrouwen. Het ontwikkelde zich in de twaalfde eeuw tot een stichting (stift) voor adellijke dames waarin alleen dochters uit hoogadellijke families werden toegelaten. Rondom dit vorstelijk stift groeide Thorn uit tot een kleine staat. Een abdisvorstin stond aan het hoofd. De aanwezigheid van de minister doet eer aan de geschiedenis van Thorn.

Tijdens de feestelijkheden in de Abdijkerk zullen naast orgelspel, ook vrouwenkoor Thorensis en leden van de twee beroemde Thorner harmonieorkesten optreden. 's Avonds en gedurende het hele weekend is er feest op de Wijngaard in een originele art nouveau spiegeltent uit 1928.

Bij gelegenheid van de heropening exposeren de Vlaamse kunstenaars Rita Vansteenlandt en Eddy Walrave.

Het museum ontving voor de herinrichting een Europese Interreg III subsidie en werd gesponsord door het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de ANWB, de Rabobank en vele particuliere bedrijven.