Ingezonden persbericht


Persbericht, 27 februari 2007

MUZE VAN REGISSEURS EN RECLAMEJONGENS BLIJKT BEGAAFD FOTOGRAAF

fototentoonstelling 'Zelfportret met Windmolen' van André Vannoord

23 MAART - 11 APRIL

Schilder Marlene Dumas opent op uitnodiging van de Culturele Ambassade een fototentoonstelling van acteur en topmodel André Vannoord. In 2002 exposeerde Vannoord foto's van bloemstillevens bij Galerie Wouter van Leeuwen. 'Zelfportret met Windmolen' is zijn eerste grote tentoonstelling. De opening vindt plaats op donderdag 22 maart om 17.30 uur, in het Lloyd Hotel in Amsterdam.

Van bakkerszoon tot Biënnale
André Vannoord is een bakkerszoon uit Zaandam, die tot acteur is opgeleid aan het Lee Strasberg Theatre Institute in Parijs. In Parijs en later in Amsterdam ontwikkelde Vannoord zich tot topmodel van Ulla Models, met opdrachten voor o.a. Louis Vuitton, Hermès en Remy Martin. Naast zijn modellenwerk, speelde hij als acteur mee in grote theaterproducties van Het Toneel Speelt, het Nationale Toneel en het Noord-Nederlands Toneel, in films van Jean van de Velde, Gerard Jan Rijnders en Mijke de Jong, maar ook in soapseries , een muziekclip van Kane, Engelse detectives als 'Dalziel en Pascoe' en commercials voor o.a. Mercedes Benz. Vannoord is een inspiratiebron voor kunstenaars, filmers en fotografen. Dit leidde tot zijn introductie in het Amsterdamse kunstcircuit. Hij speelde ondermeer een rol in het 16mm filmwerk 'Mandarin Ducks', waarmee het kunstenaarsduo De Rijke/ De Rooij in 2005 Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië.

Begaafd fotograaf
Naast zijn professionele carrière, schreef Vannoord gedichten, kocht een kleinbeeldcamera en begon in 1995 als autodidact 'besmette' plekken in Amsterdam te fotograferen tijdens nachtelijke tochten door de stad. Meer en meer legde Vannoord zich toe op het fotograferen op groter formaat, eerst met een Mamiya (RB) en een Roleiflex, om uiteindelijk bij een technische camera (Cambo 4x5) uit te komen, tot op heden zijn favoriete formaat en manier van werken. Later fotografeerde hij bloemstillevens en portretten. In zijn jongste werk houdt hij zich intensief bezig met het Hollandse landschap. De beelden van André Vannoord zijn authentiek. Hoewel ze refereren aan de foto's van Breitner en de landschapsschilderingen van Van Goyen. Hij weet in zijn foto's een ondefinieerbare kwetsbaarheid te leggen. Het landschap is een gedicht geworden. Soms lijken de foto's onscherp maar dan blijkt dat door de eindeloze sluitertijd een landschap in beweging is ontstaan.

'Zelfportret met Windmolen', André Vannoord

Culturele Ambassade
De Culturele Ambassade is een stichting die onlosmakelijk verbonden is aan het Lloyd Hotel in Amsterdam. Zij verzorgt een divers cultureel programma rondom haar leden - zo'n driehonderd culturele organisaties - en hun gasten, initieert tentoonstellingen, concerten, optredens, workshops en presentaties.

tentoonstellingsgegevens
Titel:'Zelfportret met Windmolen'
Datum: 23 maart tot en met 11 april ( opening 22 maart) Openingstijden: 7 dagen per week van 08.00 - 01.00 uur Toegang: gratis

Foto's op aanvraag beschikbaar.

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam, tel: 020-561 36 36. www.lloydhotel.com



Ingezonden persbericht