Gemeente Zaanstad

23-03-2007

Gebiedsplan Buitengebied Zaanstad
Het college van B&W heeft ingestemd met het Gebiedsplan Buitengebied Zaanstad. In het Gebiedsplan staan projecten die gericht zijn op de kwaliteitsverbetering en de duurzame instandhouding van het Zaanse Buitengebied. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om projecten in de Kalverpolder, de Krommeniër Woudpolder of in het Guisveld en Westzijderveld/De Reef. De projecten zijn onder andere het uitwerken van een in integrale gebiedsvisie, maar ook het aanleggen van wandel- en fietspaden en kanoroutes.

De projecten uit het Gebiedsplan Buitengebied Zaanstad voldoen alle aan de doelstelling van het Nationaal Landschap Laag Holland en van het Investeringsbudget Landelijk Gebied. Voor het laatste is de provincie Noord-Holland verantwoordelijk. Zodoende maken deze projecten goede kans om bij deze instanties voor subsidiering in aanmerking te komen. Om de uitvoering van de projecten mogelijk te maken, wordt ook actief gezocht naar andere externe financiële bronnen.

Bewonersvertegenwoordiger Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS)

Het college van B&W heeft de heer M. Kat uit Krommenie aangesteld als bewonersvertegenwoordiger voor de gemeente Zaanstad in het clusteroverleg Noord-Midden van de CROS. De CROS bestaat uit de volgende drie partijen: luchtvaartsector (Amsterdam Airport Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, Transavia, Martinair), regionale overheden (de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, 27 gemeenten) en één bewonersvertegenwoordiger per gemeente. De heer Kat gaat de belangen van de Zaanse inwoners vertegenwoordigen.

Bestemmingsplannen

Ontwerpbestemmingplan Wormerveer Zuid deel II

Het college van B&W heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Wormerveer Zuid deel II. Het ontwerp wordt ter inzage gelegd. In het plangebied worden de bestaande functies vastgelegd. Wonen, gecombineerd met werken, is mogelijk, indien hiervoor door de gemeente toestemming is verleend. Met de woonfunctie moet terughoudend worden omgegaan gelet op de milieuzonering van het bedrijf Loders Crocklaan.

De gemeente Zaanstad is bezig alle verouderde bestemmingsplannen te actualiseren. Voor het gebied Wormerveer Zuid deel II zijn de vigerende bestemmingsplannen gedateerd en over het algemeen niet afgestemd op de huidige eisen. Daarom is er een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Start bestemmingsplan Zaandam-Zuid

Zaanstad is bezig met het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen. Voor het gebied Zaandam Zuidoost zijn de bestemmingsplannen gedateerd en niet afgestemd op de huidige eisen. Het college van B&W heeft daarom besloten voor dit gebied een nieuw bestemmingsplan op te stellen. Bij dit plan wordt de bestaande situatie als uitgangspunt genomen.

Actualisatie bestemmingsplannen Molletjesveer

Zaanstad is bezig met het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen. Voor het gebied "Bedrijventerrein Molletjesveer" zijn de vigerende bestemmingsplannen gedateerd en in het algemeen niet afgestemd op de huidige eisen. Daarom is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het eerder aangeboden bestemmingsplan is aangepast naar aanleiding van de zienswijzen en de burgeravond. De belangrijkste wijziging is het vervallen van het zogenaamde noodzakelijkheidcriterium. Dat betekent dat bewoning van de huidige bedrijfswoningen door een werknemer van het bedrijf ook wordt toegestaan waneer dat niet noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering. Ook het los van het bedrijf verkopen van de woning is niet toegestaan. "De argumenten van de bedrijven dat de huidige bedrijfswoningen door het noodzakelijkheidcriterium moeilijk tot niet verkoopbaar zullen zijn na een eventuele bedrijfsbeëindiging hebben voor mij zwaar gewogen", aldus wethouder Keijzer. "Het bestemmingsplan legt nu de huidige situatie vast, waardoor er in praktijk weinig verandert".

Organisatiestructuur Brandweer Zaanstad vastgesteld door College

Het Zaanse college heeft ingestemd met de nieuwe organisatiestructuur van de Brandweer Zaanstad. Deze structuur staat in de nota Organisatie Brandweer Zaanstad die is verschenen als uitvloeisel van het `ontvlechtingsproces' van de Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland. De nota wordt nu voorgelegd aan de Ondernemingsraad van de gemeente Zaanstad.

Eind 2006 werd besloten tot het duidelijk scheiden van de budgetten en menskracht van de Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland en die van de Brandweer Zaanstad. Die scheiding was nodig om meer transparantie te krijgen in de bedrijfsvoering en de verdeling van verantwoordelijkheden.

De nota Organisatie Brandweer Zaanstad beschrijft de indeling van de brandweerorganisatie en geeft de organisatorische uitgangspunten weer. De beoogde ontvlechting gaat gepaard met het detacheren van personeel van de Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland bij de gemeente Zaanstad. Met de nieuwe verdeling van mensen en middelen is rekening gehouden met de vorming van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Brief van Federatie Grote Monumentengemeenten

Gemeente Zaanstad ondertekent een brief vanuit de Federatie Grote Monumentengemeenten aan de minister van Cultuur, de heer R. Plaskerk, over de zgn. `stelseldiscussie' over de landelijke monumentenzorg. De brief kan gezien worden als een basisdocument dat representatief is voor de onderwerpen en problemen waarmee de 49 gemeenten binnen de federatie bezig zijn.