Ingezonden persbericht


Gerben van der Marel (FD) wint prijs journalistiek talent 2007

Amsterdam, 23 maart 2007 - Gerben van der Marel, redacteur van Het Financieele Dagblad, heeft vanmiddag de Citigroup Journalistic Excellence Award 2007 gewonnen. De Award is opgezet als erkenning voor verdienstelijke financiële en economische verslaggeving. Hij won de prijs met zijn artikel "De wereld van seksondernemers", dat gaat over de ondernemers in de Rosse Buurt van Amsterdam.

De uitreiking vond plaats in Café Hesp, voormalige stamkroeg van wijlen Harry Lockefeer, voorzitter van de jury. De prijs werd uitgereikt door de Amerikaanse Amabassadeur voor Nederland, Roland Arnall en Freddy Boom, Citigroup Country Officer Netherlands.

De winnaar zal een twee weken durend internationaal seminar volgen aan de Columbia University in New York. Dit wordt bijgewoond door prijswinnaars uit een 20-tal landen, academici, media-specialisten, beleids-verantwoordelijken en overheidsfunctionarissen. Er staan een bezoek aan onder meer het IMF, de New York Stock Exchange, CNN Financial News, Wall Street Journal en Bloomberg Business News op het programma. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldprijs van 2.000 Euro.

Van der Marel werd verkozen door een onafhankelijke jury, samengesteld uit 3 Jan Schinkelshoek (2e kamerlid CD-fractie en ex-hoofdredacteur van de Haagse Courant), wijlen Harry Lockefeer (ex-hoofdredacteur van de Volkskrant) en Joep Brentjens (voormalig VNU-topman). Bij de evaluatie van de artikels hanteerde de jury criteria zoals originaliteit van het onderwerp, de schrijfstijl, het introduceren van nieuwe ideeën, de analyse van het onderwerp, het gebruik van research en interviews, de comprehensie van het onderwerp en de impact van het artikel.

De Prijs voor Journalistiek Talent werd meer dan 20 jaar geleden door Citigroup gelanceerd in Latijns-Amerika en de Caraïben. Tien jaar geleden namen de eerste journalisten uit Azië deel en sedert 1995 ook Oost-Europa. Sinds 3 jaar wordt de prijs eveneens in Nederland toegekend.

Als bijlage vindt u een foto van de prijsuitreiking.