Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


|                                                                       |
|PERSMEDEDELING VAN KAMERVOORZITTER Herman DE CROO                      |
KUNNEN PARLEMENTSLEDEN ZOMAAR ZEGGEN WAT ZE WILLEN ?

MOGEN PARLEMENTSLEDEN AANGEHOUDEN WORDEN ?

DE BIJGEWERKTE VERSIES VAN DE BROCHURES "PARLEMENTAIRE ONSCHENDBAARHEID" "PARLEMENTAIRE ONVERANTWOORDELIJKHEID" ZIJN VANAF NU BESCHIKBAAR
---

Bij zijn aantreden als kamervoorzitter vonden kamerleden dat ze meer dan voorheen om geuite meningen onder druk werden gezet. De Juridische Dienst bracht de desbetreffende informatie samen en publiceerde in de reeks parlementair recht in kort bestek twee interessante brochures die nu geactualiseerd werden :


1 / "Parlementaire onverantwoordelijkheid"(freedom of speech)

In deze brochure van 32 blz. vindt de lezer 15 concrete vragen met de antwoorden i.v.m. de parlementaire onverantwoordelijkheid. In een tweede deel krijgt de lezer een beknopte juridische analyse van het concept.
De brochure werd aangepast aan de actuele rechtspraak. Het Europees Hof van de Rechten van de mens en het Hof van Cassatie bevestigden immers het absolute karakter van de "freedom of speech".


2/ "Parlementaire onschendbaarheid"

In deze brochure van 64 blz. vindt de lezer 12 concrete vragen met antwoord. Daarop volgt een beknopte juridische analyse van het begrip met bijlagen. Ook deze brochure werd aangepast aan de evolutie van de wetgeving, de rechtspraak en de rechtsleer.

Voor bestellingen kunt u terecht bij Mevr. V. Ponet op het nummer 02 549.81.60,
per fax 02 549 89 43, via e-mail vera.ponet@dekamer.be of per post (Natieplein, 2, 1008 Brussel).

Brussel, 23 maart 2007