Provincie Groningen

PvdA, CDA en ChristenUnie Groningen, Sociaal en Slagvaardig! Collegeprogramma PvdA, CDA en ChristenUnie 23 maart 2007

De PvdA, het CDA en de ChristenUnie hebben een akkoord bereikt. Groningen, Sociaal en Slagvaardig is de titel van het door hen overeengekomen collegeprogramma. Het programma bevat ambitieuze afspraken in de vorm van een sociale agenda, een economische agenda en een kwaliteitsagenda. De financiële vertaling van deze afspraken maakt ook onderdeel uit van het collegeprogramma. Groningen is hiermee de eerste provincie die de collegeonderhandelingen heeft afgerond.

Betrokkenheid bij en zorg voor de inwoners van deze provincie staan bij dit college centraal. In het collegeprogramma geven de drie partijen aan een ondernemende provincie, met lef te willen zijn. Investeren in de groei van Groningen, door middel van structuurversterkende projecten (op het gebied van infrastructuur en ontwikkelingsplanologie) is daarbij essentieel. Daarnaast wil het nieuwe college vanuit haar bestuurlijke verantwoordelijkheid ook nadrukkelijk staan voor de bescherming van het landschap.

Sociale agenda
Een sterkere koppeling van wonen, welzijn en zorg staat de komende periode op de agenda. Doorgaan met de wijkvernieuwing, met speciale aandacht voor de sociale infrastructuur is van belang. Ook moeten meer betaalbare koop- en huurwoningen worden gerealiseerd. Een investeringsfonds Wonen, Welzijn, Zorg met daarin jaarlijks een bedrag van EUR 1 miljoen, wordt in het leven geroepen om de ambities op dit vlak te verwezenlijken. Er is veel aandacht voor armoedebeleid, zo zal het college de aanbevelingen van de Rapportagecommissie Armoedebeleid uitvoeren en wordt een fonds ingesteld ter bestrijding van de armoede met daarin een bedrag van EUR 500.000 per jaar. Bij de jeugdzorg wordt zwaar ingezet op preventie en op het voorkomen van wachtlijsten. Verder zet de sociale agenda in op vrijwilligerswerk, mantelzorg, onderwijs en arbeidsmarkt, sport, asielbeleid en cultuur.

Economische agenda
Het kernzonebeleid (ruimtelijke concentratie) voor bedrijven wordt in deze periode voortgezet. Het college hecht grote waarde aan de bedrijven in de provincie en wil investeren in goede onderlinge contacten. Nieuw is de grote aandacht voor energie, zowel als economische trekker, als ook in de energiebesparende en innovatieve zin. Het college stelt daarvoor een fonds energiebesparing en
-innovatie in waarmee jaarlijks EUR 250.000 beschikbaar is. Dit fonds biedt ruimte voor de financiering van kleinschalige, concrete projecten, zoals micro-warmtekrachtcentrales. Op het gebied van infrastructuur zet het college zich in voor o.a. de Zuiderzeelijn, de uitvoering van Kolibri (inclusief Regiotram), de baanverlenging Eelde, de zuidelijke ringweg en de treinverbinding Groningen-Veendam. Voor het voorfinancieren van projecten stelt het college jaarlijks EUR 250.000 beschikbaar. Voor cofinanciering in brede zin heeft het college in deze periode EUR 3 miljoen extra per jaar uitgetrokken.

Kwaliteitsagenda
Het college wil haar landschappelijke kwaliteiten koesteren en beheren en maakt daarom de keuze woningbouw te blijven concentreren, het verbod op reclamepalen hoger dan 6 meter te handhaven en windenergie te beperken tot Eemshaven/Delfzijl/N33/Lauwersoog (daarbij mag Lauwersoog niet verder uitbreiden en is het afhankelijk van de POP-discussie of de locatie N33 gehandhaafd blijft). Anderzijds kiest het college voor gebiedsontwikkeling en zet daarbij deze collegeperiode vooral in op het Lauwersmeer, de Veenkoloniën, de stad Groningen en de Eemsdelta. Het college wil, mede in dit kader, ook een actief grondbeleid gaan voeren.

Financiën
Het college heeft goed gekeken naar de financiering van al deze ambities. Het college staat een bezuiniging op de eigen organisatie voor die leidt tot een structurele bezuiniging van EUR 3,2 miljoen per jaar in 2011. Dit zal worden bereikt door middel van kwaliteitsverbetering van het personeel enerzijds en een efficiencyverhoging anderzijds. In principe wil het college de opcenten op de motorrijtuigenbelasting in deze periode niet extra verhogen. Mochten de aangekondigde rijksbezuinigingen uit het regeerakkoord echter nadeliger uitpakken dan we nu verwachten of als blijkt dat onvoldoende co-financieringsmiddelen beschikbaar zijn dan kan het college later nog besluiten over het gaan tot een verhoging. Het college probeert in eerste instantie financiële tegenvallers zoveel mogelijk op te vangen binnen de huidige begroting.

College
Het college van Gedeputeerde Staten zal in de collegeperiode 2007-2011 bestaan uit zes gedeputeerden (en de commissaris van de Koningin als voorzitter). Naar politieke partij is de verdeling 3-2-1. Drie gedeputeerden namens de PvdA (Calon, Mulder en Gerritsen), twee gedeputeerden namens het CDA (Bleker en Hollenga) en één gedeputeerde namens de ChristenUnie (Slager). Zij zijn op dit moment nog kandidaat-gedeputeerden, totdat zij door de Staten zijn benoemd en worden beëdigd.

23 maart 2007