PvdA Europees parlement


Max van den Berg wil Europees signaal tegen geweld in Zimbabwe

23 maart 2007

Max van den Berg

Sociaal-democratische europarlementariërs Max van den Berg, Glenys Kinnock en PES-voorzitter Martin Schulz roepen het Europees Parlement op om het geweld in Zimbabwe krachtig te veroordelen. De druk op president Mugabe moet nog verder worden opgeschroefd, nadat vorige maand al nieuwe sancties werden ingesteld.

De drie doen een beroep op het EP en haar president, Hans-Gert Pöttering, om bij de opening van de plenaire zitting op woensdag 28 maart het regime in een formele verklaring duidelijk te veroordelen. Van den Berg wil dat het Europees Parlement haar steun uitspreekt aan Morgan Tsvangirai en andere slachtoffers van het politieke geweld. Het Europees Parlement moet met haar vuist op tafel slaan voor democratische hervormingen, inclusief vrije en eerlijke verkiezingen en respect voor mensenrechten.

"Het is onacceptabel dat gerespecteerde oppositieleden als Tsvangirai straffeloos het ziekenhuis kunnen worden ingeslagen", aldus Van den Berg. "We hebben als EU niet alleen de middelen, maar ook de verantwoordelijkheid om de vrijheid en democratie te beschermen en president Mugabe tot de orde te roepen." Ook wil van den Berg dat alle diplomatieke middelen worden ingezet om Zuid-Afrika op te roepen Mugabe niet langer de hand boven het hoofd te houden en zich nu eindelijk actief voor een oplossing in te zetten.