PvdA Europees parlement


Sociaal-democraten in de bres voor Turks-Cypriotische universiteiten

23 maart 2007

Turks-Cypriotische universiteiten moeten worden erkend en behandeld als gewone Europese universiteiten. Dit schrijft PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma in een brief aan minister Ronald Plasterk en René van der Linden, voorzitter van het parlement van de Raad van Europa in Straatsburg.

Op het noordelijke Turkse deel van Cyprus zijn een aantal universiteiten gevestigd die vooral na 9/11 veel studenten trekken uit het Midden-Oosten. Deze internationale instellingen willen graag betrokken worden bij Europese samenwerkings- en uitwisselingsprogrammas van Europese universiteiten, zoals het Erasmusprogramma van de EU en het Bolognaproces van de Raad van Europa. Probleem is dat voor zulke samenwerking erkenning nodig is door de nationale onderwijsautoriteiten. Die zijn in handen van de Grieks-Cyprioten en erkenning wordt niet verleend aan instellingen op het Turkse deel van het eiland.

De EU heeft onlangs op aandrang van vier sociaal-democratische europarlementariërs (PES) Emine Bozkurt, Max van den Berg, Jan Marinus Wiersma en Hannes Swoboda een apart tijdelijk uitwisselingsprogramma ingesteld voor studenten uit Noord-Cyprus. Dit in het kader van de extra steun die aan Turks-Cyprus is toegezegd door de EU na de afwijzing van het VN-bemiddelingsplan voor het eiland door de Grieks-Cyprioten in 2004.

De onderwijsministers van de Raad van Europa komen in mei in Londen bijeen voor hun tweejarige bijeenkomst. Wiersma: "We roepen de ministers op om tijdens deze conferentie een oplossing te vinden voor deelname van Turks-Cypriotische Universiteiten aan het Bologna-proces. Een voorbeeld kan een erkenning zijn als individueel partner, zoals de Europese UniversiteitsAssociatie die heeft verleend aan enige Turks-Cypriotische universiteiten."