Politie Flevoland

Veiligheid is van iedereen

Criminaliteit alleen samen in te dammen

Lelystad, 23-03-2007 o Politie Flevoland zoekt contact. Met inwoners van Flevoland die hun verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid. Met ervaren politiemedewerkers die het korps versterken. Met officieren van justitie die verdachten de straf geven die ze verdienen. Met hulpverleners die slachtoffers de juiste weg wijzen en daders weer op het rechte pad krijgen. Korpschef Wijbenga: Daar slagen we steeds beter in.

Uit het korpsjaarverslag 2006 en de presentatie van de jaarcijfers eerder dit jaar blijkt de noodzaak van die samenwerking. Voor het eerst sinds jaren stijgt de criminaliteit in Flevoland harder dan de bevolkingsgroei. Het totaal aantal misdrijven is in 2006 toegenomen van 26.849 in 2005 tot 27.965 in 2006. Dit is een toename van 4%. Dat komt voor een deel door de sterke stijging van diefstallen uit autos: ruim 450 meer dan in 2005. De politie wil autobezitters daarom wijzen op hun verantwoordelijkheid: geen waardevolle spullen in de auto laten liggen voorkomt veel auto-inbraken.

Meld geweld
De mogelijkheden voor het doen van aangifte zijn in 2006 verruimd. Wijbenga wijst op het nut van aangifte doen, ook bij kleine zaken: Veel voorkomende delicten als vernielingen en fietsdiefstallen komen zo beter in beeld, waarna we gerichter politiemensen kunnen inzetten. De kans op een structurele oplossing is zo veel groter. In 2006 steeg het aantal internetaangiftes met 30%. Daarmee is het inmiddels 17% van het totaal aantal aangiftes. Huiselijk geweld neemt toe. Steeds meer slachtoffers doen aangifte van geweld dat eerder achter de voordeur bleef. Een deel van hen doet dat vermoedelijk omdat huisartsen, jeugdhulpverleners en maatschappelijk werkers betere voorlichting geven over de mogelijkheden om dat geweld te stoppen.

Grip op probleemjongeren
We zijn nauwer gaan samenwerken met Bureau Jeugdzorg, voor meer grip op probleemjongeren, geeft de korpschef aan. Bovendien hebben we samen met de gemeente en het Openbaar Ministerie een
schoolveiligheidsconvenant afgesloten met alle middelbare scholen in Almere. Het zelfde plan ligt al klaar voor de andere Flevolandse gemeenten. Naast de aanpak van geweld is ook het voorkomen van jeugdcriminaliteit een Flevolandse prioriteit. Zo is het aantal jeugdige verdachten gestegen met ruim 460 vergeleken met 2005. Het gaat dan om jongeren van 24 jaar of jonger. In Urk valt maar liefst 78,3% van de verdachten in deze categorie. In Flevoland is dat gemiddeld 49,5%.

Voorrang voor verkeersveiligheid
Politie Flevoland heeft een nieuw convenant afgesloten met het Bureau VerkeersHandhaving Openbaar Ministerie (BVOM). De verkeershandhavers richten zich op effectieve controles van overtredingen op het gebied van alcohol, gordels, snelheid, rood licht en bromfietsen. Bovendien krijgt de aanpak van door burgers als gevaarlijk aangemerkte locaties voorrang boven algemene controles. In 2006 vielen 4.801 verkeersslachtoffers; 336 minder dan in 2005. Circa 370 automobilisten moesten hun rijbewijs inleveren.

Verdachten naar de rechtbank
Waar het gaan om de samenwerking met het Openbaar Ministerie heeft het korps haar doel gehaald. Het aantal verdachten waarvan we een proces-verbaal aanbieden bij het Openbaar Ministerie, de zogenaamde rechtbankzaken, is opnieuw gestegen. We hadden in het regionaal convenant afgesproken om er tenminste 750 meer aan te leveren dan in 2002. Dat is met de 5.709 aangeleverde verdachten in 2006 gehaald.

Samenwerken en werven
Het kabinet stimuleert samenwerking, ook tussen korpsen onderling. De recherche van Politie Flevoland werkt sinds 2006 vrijwel volledig samen met de recherche van Regiokorps Gooi en Vechtstreek. Meerdere korpsen maken gebruik van het centrum voor beroepsvaardigheidstraining in Almere. De werving van ervaren collegas gaat echter onverminderd door; het korps wil er tenminste 50 aantrekken.