Gemeente Haarlemmermeer


19 maart 2007

Haarlemmermeerse viering van 50^ste Boomfeestdag

De gemeente Haarlemmermeer pakt flink uit op de 50^ste Boomfeestdag, woensdag 21 maart aanstaande. In de ochtenduren trekken er maar liefst drie leden van het college van burgemeester en wethouders op uit om bomen te planten: de wethouders Jeroen Nobel, Herman Tuning en Tom Horn.

Twaalf Haarlemmermeerse basisscholen, verspreid over vier kernen, kunnen rekenen op de komst van deze drie bomenplanters. Naar verwachting doen er een kleine duizend leerlingen mee. Zij krijgen allen een certificaat van deelname aan deze editie van Boomfeestdag. De scholen zijn reeds voorzien van speciale vlag ter gelegenheid van Boomfeestdag en van een cd met het boomfeestlied 'Het Is Tijd'.

Schema

U bent van harte uitgenodigd om bij één of meer van de Haarlemmermeerse vieringen van Boomfeestdag aanwezig te zijn. Aan deze persuitnodiging is een schema toegevoegd met daarin de routes die de wethouders afleggen.

Speciaal

In 1954 werd het belang van bomen in een resolutie van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties onderstreept. Om de ontbossingen tegen te gaan werd elk land opgeroepen deel te nemen aan het World Festival Of Trees.

Enkele jaren later reageerde Nederland als eerste niet-Amerikaanse staat met de oprichting van het Landelijk Comité Boomplantdag. dat werd in 1980 omgedoopt in de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Voor Haarlemmermeer is deze aflevering van Boomfeestdag niet alleen speciaal vanwege het tiende lustrum maar ook omdat de viering min of meer samenvalt met het startsein voor een discussie in Haarlemmermeer over de klimaatveranderingen en de gevolgen daarvan. Een thema dat Al Gore behandelt in de film An Inconvenient Truth, waarvan de gemeente de dvd naar middelbare scholen heeft gestuurd.

Concreet

In de film wordt duidelijk dat met bomen de hoeveelheid kooldioxide kan worden verminderd. Kooldioxide is de grote veroorzaker van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Door bomen te planten wordt een concrete bijdrage geleverd aan het tegen gaan van deze effecten.