Provincie Flevoland



Proef minder verlichting rotonde Swifterweg-Rietweg

De provincie Flevoland neemt op dit moment een proef met minder verlichting bij de rotonde Swifterweg-Rietweg. Van de 17 lichtmasten branden 's avonds en 's nachts nu alleen nog de 5 belangrijkste. De proef is bedoeld om energie te besparen zonder dat de
verkeersveiligheid in gevaar komt. De provincie is benieuwd naar de reactie van weggebruikers. Die kunnen tot eind mei hun reactie geven op de site van de provincie: www.flevoland.nl

In het najaar van 2005 is onder het motto `LAAT HET DONKER DONKER' een landelijke campagne gevoerd om stil te staan bij de verlichting van wegen en kruispunten. Provinciale Staten van Flevoland hebben gevraagd om terughoudend te zijn met het plaatsen van wegverlichting. Hierdoor wordt het energieverbruik beperkt en is er minder lichthinder.

Verlichting is belangrijk om bij duisternis een rotonde tijdig te kunnen zien. Voor deze verlichting van rotondes zijn landelijk richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn toegepast bij de aanleg van de verlichting op de rotonde Swifterweg-Rietweg. Op basis van deze richtlijnen zijn er in totaal 17 lichtmasten geplaatst.

Bij wijze van proef zijn bij deze rotronde nu 12 lichtmasten uitgeschakeld. De 5 belangrijkste lichtmasten zijn blijven branden. Hierdoor blijft de rotonde bij duisternis goed opvallen en is de rotonde zelf voldoende verlicht. Op de aansluitende wegen naar de rotonde staan minder lichtmasten. Het terugbrengen van de verlichting op deze rotonde leidt tot een energiebesparing van ongeveer 2,4 MWh op jaarbasis.

Tot eind mei 2007 kunnen mensen hun mening geven over deze proef op www.flevoland.nl. Met de reacties zal de provincie samen met een aantal organisaties de proef evalueren en concluderen of deze wijze van verlichting meer toegepast kan worden.

N.B. Rotonde Swifterringweg-Rietweg ligt in gemeente Dronten, op de weg tussen Swifterbant en Biddinghuizen