Gemeente Apeldoorn

Raadsonderzoek behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen

Dit is een persbericht van de gemeenteraad.

De Apeldoornse gemeenteraad heeft gisteren het initiatiefvoorstel onderzoek behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen bijna unaniem aangenomen. Het initiatiefvoorstel was afkomstig van de fracties PvdA, CDA, VVD, GroenLinks, Leefbaar Apeldoorn en de SGP. Alleen raadslid A. van de Woestijne ChristenUnie) stemde tegen het voorstel. De raad neemt in haar rol als volksvertegenwoordiger dit initiatief. Redenen voor het onderzoek zijn de discussie en signalen uit de samenleving en de wens van de raad een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over de toekomstige aanleg van een regionaal bedrijventerrein in Apeldoorn-Zuid. De gemeenteraad van Apeldoorn vindt een onafhankelijk uitgevoerd onderzoek met een regionale optiek noodzakelijk. Uitgangspunt is dat er gebruik wordt gemaakt van recente gegevens, inzichten en revitaliseringmogelijkheden.

Doel en resultaat
Het onafhankelijke onderzoek zal zich moeten richten op de volgende vraagpunten:
1. wat is de behoefte aan hectares bedrijventerreinen in de regio Stedendriehoek voor de periode tot 2020 met een doorkijk naar 2030 op basis van de meest actuele cijfers en rekening houdende met categorisering en met de recentelijk uitgevoerde onderzoeken en historische trends (inclusief aan analyse ten opzichte van de in de Regionale Structuur Visie Stedendriehoek 2030 gehanteerde cijfers);
2. hoeveel hectare bedrijventerrein is op dit moment beschikbaar binnen de regio of zal op termijn beschikbaar komen?; 3. in hoeverre is er door bovengemiddelde revitalisatie ruimtewinst te behalen op bestaande bedrijventerreinen?; 4. wat zijn op basis van kengetallen de kosten van deze revitalisatie?;
5. in hoeverre is er behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen, ook gelet op de categorisering van bedrijventypologieën, die resteert er na inzet van de bovengemiddelde revitalisatieopgave?; 6. welke conclusies kunnen uit het vorenstaande worden getrokken voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen in de regio Stedendriehoek in zijn algemeenheid en voor het regionaal bedrijventerrein Apeldoorn Zuid (Beekbergsebroek/Biezematen) in het bijzonder?

Begeleidingscommissie
Voor de begeleiding van het onderzoek zal een begeleidingscommissie worden ingesteld. De begeleidingscommissie bestaat uit de heren Werner Ludwig (VVD, voorzitter), Ayhan Tonca (CDA) en Evert Mulder (SGP). Het secretariaat van de begeleidingsgroep wordt verzorgd door de raadsgriffie. Als ambtelijk deskundige zal, op grond van de verordening ambtelijke bijstand, de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling op verzoek worden betrokken bij de vergaderingen van de begeleidingscommissie.
Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een nog te selecteren extern adviesbureau. Dit adviesbureau voert bij voorkeur het gehele onderzoek uit. Het raadspresidium is gemachtigd om namens de raad de opdracht te verlenen en te specificeren.

Stedendriehoek
De betrokken gemeenten in de Regio Stedendriehoek zullen door het raadspresidium op de hoogte worden gesteld van het uit te voeren onderzoek. Voor de uitvoering van het onderzoek tevens zal hun medewerking worden gevraagd. Indien gewenst kan overwogen worden een klankbordgroep in het leven te roepen waarin de betrokken gemeenten participeren. De resultaten van het onderzoek zullen aan alle gemeenteraden en de regio Stedendriehoek ter beschikking worden gesteld.

Kosten en planning
De inschatting is dat de totale kosten tussen de 35.000 en 50.000 zullen bedragen. De kosten worden ten laste gebracht van de reserve economische ontwikkeling.
De verwachting is dat het totale onderzoek binnen twee maanden na de opdrachtverlening kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat de resultaten in juni 2007 worden verwacht. De resultaten van het onderzoek kunnen dan worden betrokken bij de verdere invulling van de milieu effect rapportage (MER) procedure.

Voor het laatst bijgewerkt op: 23-3-2007 15:25