Aantal leerlingen basisonderwijs daalt

vrijdag 23 maart 2007

De babyboom is voorbij. Voor het eerst sinds 2003 daalt dit schooljaar het aantal leerlingen in het basisonderwijs. Vooral het openbaar onderwijs in Noord- en Zuid-Holland zit in een dip.

Het katholiek onderwijs in Brabant en Limburg heeft eveneens fors minder leerlingen. De minizuil van islamitische scholen groeit nog wel, maar langzamer dan voorheen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad op basis van de recentste leerlingentelling uit oktober 2006.

De nieuwe gegevens over de leerlingenaantallen in het basisonderwijs laten zien wat de geboortecijfers vier jaar geleden al aankondigden: het aantal vierjarigen daalt. Landelijk gezien gaat het om een klein minnetje: 802 kinderen minder dan vorig schooljaar, maar de effectenvan die daling verschillen enorm per provincie en per zuil. Katholieke en openbare scholen noteren zware tegenvallers, terwijl het protestantse onderwijs groeit en de andere zuilen min of meer stabiel blijven.Gemeten over een langere periode, ook tijdens de leerlingtoename, is het openbaar onderwijs in vijf jaar tijd bijna 13.000 kinderen kwijtgeraakt en is het marktaandeel gedaald van 31,5 naar 30,7 procent.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van alle uitkomsten.

Klik hier voor de 'Trends leerlingenaantallen 2002-2006'