Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Mediaberichten, stemwijzers en hun invloed op de verkiezingen van 2006 Nederland Vijfstromenland

Welke partij slaagde er het beste in om haar eigen standpunten in het nieuws te krijgen? Wat was de rol van de media en de stemwijzers bij de verkiezingen van 2006? Het boek Nederland Vijfstromenland van Jan Kleinnijenhuis en Otto Scholten, onlangs verschenen bij Uitgeverij Bert Bakker, geeft een boeiend overzicht van deze ontwikkelingen.

Peilingen uit het voorjaar van 2006 wezen uit dat de PvdA en de VVD de grootste partijen van Nederland zouden worden. Na de verkiezingen van november jongstleden is duidelijk dat deze voorspelling niet is uitgekomen. Twee uitersten, de SP en de PVV, wonnen, de drie grote middenpartijen verloren, met name de PvdA en de VVD. Zo werd Nederland een vijfstromenland. Hoe was dit mogelijk? Volgden de internetgebruikers de adviezen op die ze kregen van de Stemwijzer of het Kieskompas? Maakte het voor televisiekijkers en dagbladlezers verschil dat Balkenende Bos verweet dat hij draaide? Hoe verdeelden partijen en media hun aandacht voor thema's zoals de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en de integratie? Het boek Nederland Vijfstromenland brengt in kaart hoe de verkiezingscampagnes werden opgezet, hoe de partijen elkaar bestookten, wat de invloed was van de stemwijzers op veranderingen in de voorkeuren van kiezers en wat de invloed daarop was van de berichtgeving in dagbladen en op televisie. Het boek mondt uit in evaluaties van de verkiezingscampagnes van de grote partijen, en van de kwaliteit van de berichtgeving in de media.

Prof. dr. Jan Kleinnijenhuis (1954) is hoogleraar Communicatiewetenschap aan de afdeling Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1990 promoveerde hij cum laude op het proefschrift Op zoek naar Nieuws. Hij is bestuurslid van de Netherlands School of Communications Research (NESCoR) en van de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON).

Dr. Otto Scholten (1946) is als universitair hoofddocent verbonden aan de opleiding Communicatiewetenschap van de UvA. Hij promoveerde in 1982 op het proefschrift Krant en Democratie. Momenteel is hij als directeur van Het Persinstituut verantwoordelijk voor het project De Nederlandse Nieuwsmonitor. Verder werkten aan het boek mee drs.Wouter van Atteveldt, dr. Anita van Hoof, dr. André Krouwel en dr. Dirk Oegema (allen Vrije Universiteit) en dr. Jan A. de Ridder, dr. Nel Ruigrok en drs. Janet Takens (allen Universiteit van Amsterdam).