Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief SZW0700031 Ons kenmerk IZ/EA/2007/7905 Datum 23 maart 2007

Onderwerp Brief van Gedeputeerde Staten van Limburg 23
januari 2007

Hierbij zend ik u mijn reactie op de brief van Gedeputeerde Staten van Limburg, dd 23 januari 2007, aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, zoals aan de orde gesteld door uw Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het Algemeen Overleg van 1 februari jl., over de demografische toekomst van Europa.

Gedeputeerde Staten van Limburg heeft u in genoemde brief geïnformeerd over het feit dat Limburg als eerste Nederlandse provincie te maken heeft met een daling van de bevolkingsomvang en over het beleid dat de provincie Limburg aangaande de demografische ontwikkelingen voert. Concluderend wordt gesteld dat Limburg als proefregio aangewezen zou moeten worden, teneinde een integrale aanpak te ontwikkelen die inzichten en praktijkervaringen genereert, die vervolgens ook in andere delen van het land toegepast kunnen worden. In dit kader wordt aandacht gevraagd voor diverse aspecten: de financieringsstromen van het rijk naar lagere overheden, arbeidsparticipatie, migratie en gezondheidszorg.

Als Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan ik de inzet van Gedeputeerde Staten van Limburg ten behoeve van een langer werkzaam leven van harte onderschrijven. Deze doelstelling maakt deel uit van het kabinetsbeleid en zal ook in de komende periode de benodigde aandacht blijven krijgen, te beginnen met de `participatietop' van kabinet, sociale partners en gemeenten, te houden nog vóór de zomer van 2007. Daarnaast krijgt de aandacht voor een langer werkzaam leven gericht vorm in diverse maatregelen als onder andere de stimuleringsregeling leeftijdsbewust beleid ter bevordering van doorwerken tot aan het 65e levensjaar, het verhogen van de specifieke aanvullende arbeidskorting voor ouderen en het wegnemen van belemmeringen in arbeidsrecht en fiscaliteit. De sociale zekerheid zal steeds meer worden ingezet ten behoeve van het verwerven van nieuwe vaardigheden en het behouden van arbeidsgeschiktheid, en de levensloopregeling wordt verder uitgebreid, zodat die over de volle lengte van het arbeidzame leven de mogelijkheden tot blijvende arbeidsdeelname ondersteunt, ook als zelfstandig ondernemer.

Ons kenmerk IZ/EA/2007/7905

Verhoging van de arbeidsparticipatie staat centraal in de aanpak van de demografische uitdagingen die door ontgroening en vergrijzing vele facetten kennen. Voor een deel vragen de uitdagingen een aanpak op nationaal niveau, zoals de financiering van de AOW en de zorguitgaven die mede door verhoging van de arbeidsparticipatie kan worden veilig gesteld. Voor een ander deel moet de aanpak vorm krijgen op regionaal en locaal niveau, bijvoorbeeld waar het gaat om woon- en zorgvoorzieningen. Onderlinge afstemming en uitwisseling van beste praktijken zijn dan van groot belang. Initiatieven van de Provincie Limburg zijn in dit verband meer dan welkom, ook indien deze leiden tot een grensoverschrijdende aanpak. De Europese kaders bieden daarvoor al de nodige ruimte. Niettemin kunnen juist bij een grensoverschrijdende aanpak belemmeringen blijken die vragen om een oplossing op het niveau van de nationale wet- en regelgeving.

Voor zover deze belemmeringen de migratie op de arbeidsmarkt betreffen, kan ik stellen dat de ontwikkelingen rond migratie de volle aandacht hebben. Zo zal de nota `Naar een modern migratiebeleid' worden uitgewerkt in een meerjarenprogramma voor immigratie ten behoeve van de arbeidsmarkt. Het beleid ten aanzien van `kennismigranten' zal worden gecontinueerd en verder verbeterd.

Voorts heeft het kabinet het voornemen om met de regio's ­ in aanvulling op het huidige beleid ­ afspraken te maken over versterking van de regionale economische ontwikkeling. Dit lijkt mij een bruikbaar kader om de door Gedeputeerde Staten van Limburg aan de orde gestelde knelpunten verder te bespreken.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)


---