Provincie Drenthe

Rapport `Goed op weg' geeft stand van zaken - Actieplannen voor ecologische verbindingszones
23 Mar 2007

Er komen actieplannen voor de realisering van de bijna dertig Ecologische Verbindingszones, die in het Provinciaal Omgevingsplan (POPII) zijn vastgelegd. Samen met gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders en andere belangrijke partners wil de provincie hierin aangeven hoe de verbindingszones in 2013 kunnen zijn voltooid.

Om een goed beeld te krijgen van de stand van zaken van de EVZ's hebben de provincie Drenthe en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) een inventarisatie gemaakt en vastgelegd in het rapport `Goed op weg'. Al jaren wordt gewerkt aan de ontwikkeling van deze verbindingszones, die ervoor moeten zorgen dat de kleine natuurgebieden met elkaar verbonden worden. Dat kan door middel van smalle stroken grond, met kleine natuurgebiedjes de zogenoemde stapstenen met bestaande landschappelijke elementen als houtwallen, singels en ecologisch ingerichte en beheerde bermen en watergangen.

De verbindingszones zijn onmisbaar voor het instandhouden van de natuur. Zij zijn van belang voor dieren als amfibieën en reptielen, muizensoorten, boommarters, dassen en veel soorten insecten, waaronder loopkevers en vlinders. Deze dieren hebben in een klein, afgesloten natuurgebied te weinig mogelijkheden om zich voort te planten. Om op de lange duur een levenskrachtige populatie in stand te houden, wordt dan moeilijk.

Om alle kansen te benutten, worden de actieplannen opgesteld. Die moeten zicht geven op wat er nog nodig is en wie het gaat uitvoeren. Met maatregelen ten behoeve van waterberging, met gemeentelijke landschapsplannen en met particulier natuurbeheer liggen er nieuwe kansen om kleine natuurgebieden met verbindingszones aan elkaar te knopen tot een netwerk van waardevolle natuur.