Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Directoraat-Generaal Wonen Directie Inburgering en Integratie Staf

p/a Schedeldoekshaven 100 Postbus 20301 2500 EH Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer Telefoon 070 370 4481 Der Staten-Generaal Fax 070 370 9089 Postbus 20018 www.vrom.nl 2500 EA Den Haag

Kamervragen kenmerk 2060706230

Datum Kenmerk
542775/07

Hierbij doe ik u mede namens de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, toekomen de antwoorden op vragen van Wilders (PVV) ingezonden op 25 januari 2007, kenmerk 2060706230.

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

Drs. Ella Vogelaar


1
Bent u bekend met het artikel `Moskee bedreigt Amsterdamse student'? Is dit bericht waar? Zo ja, deelt u de mening dat het onacceptabel is dat een gebedshuis oproept tot haat en moord een zogenaamde fatwa?

Ja, ik ben bekend met dit artikel. De feiten luiden volgens gedetailleerde mediaberichten als volgt. De desbetreffende student, tevens cabaretier, heeft in een voorstelling een aantal grappen gemaakt over moslims. Een journalist van het universiteitsblad Folia wilde de voorstelling aan een imam voorleggen en zocht contact met de Assoenna moskee in Amsterdam. Via de heer Kabli, die als intermediair in deze optrad, is een afspraak met de imam gearrangeerd. Kabli trad op als tolk. Na het vertrek van de imam ontstond een conversatie tussen de journalist en de genoemde Kabli. Deze verklaarde onder andere dat wie grappen maakt over de islam `geslagen en gedood mag worden' 1).

Uit de statuten 2) blijkt dat de heer Kabli geen deel (meer) uitmaakt van het moskeebestuur en geen formele verantwoordelijkheid in de organisatie draagt. Wel was hij bestuurslid tot 2000. Ook bleek dat hij niet op gezag van het moskeebestuur sprak. De Assoenna moskee heeft middels een officiële verklaring afstand genomen van de uitspraken van de heer Kabli. Ook de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam (UMMAO) waar genoemde moskee onder valt, heeft afstand genomen van de uitspraken van de heer Kabli.

Verder dient opgemerkt te worden dat er geen sprake is van een fatwa. Een fatwa is een gezaghebbend religieus decreet tot uitvaardiging waarvan uitsluitend geestelijken bevoegd zijn. Bovengenoemde heer Kabli bezat noch geestelijke noch bestuurlijke bevoegdheden ten tijde van de gewraakte uitspraken.


2
Bent u bereid deze moskee onmiddellijk te sluiten, het bestuur te ontbinden en de verantwoordelijken voor deze fatwa uit te zetten, desnoods na denaturalisatie?

Nee. Wel is het Openbaar Ministerie begonnen met een vooronderzoek naar mogelijke strafbare feiten door de heer Kabli. Het vooronderzoek is nog niet afgerond.

De televisieaflevering van Premtime hierover is na te zien op:
1) http://www.funx.nl/page/_watch/5922

2) Telefonisch navraag vanuit DI&I bij de Kamer van Koophandel Amsterdam

Ministerie van VROM Pagina 2/2