Groen!

Brussel, 23 maart 2007

Electrabel criminaliseert tienduizenden Belgen.

Groen! reageert verontwaardigd op de huiszoeking die gisteren werden gehouden op de kantoren van Greenpeace en waarbij de server van de organisatie in beslag werd genomen. Dit is blijkbaar het gevolg van een klacht van Electrabel tegen Greenpeace wegens bendevorming. Voor Groen! is de actie van Electrabel grotesk en de reactie van het gerecht buiten proportie.

De middelen die het gerecht gisteren inzette zijn voor Groen! buiten ieder proportie. Men schiet met een bazooka op een mug. De acties van Greenpeace zijn vredelievend en geweldloos, soms spectaculair, maar niet misdadig. Groen! verzet zich tegen de poging van Electrabel om geweldloos protest te criminaliseren en een belangrijk maatschappelijk debat over de keuze van de energieproductie met een strafrechterlijke klacht te beantwoorden.

Door een klacht in te dienen op grond van art. 322 van het strafwetboek wordt Greenpeace afgeschilderd als een criminele organisatie. Stefaan Van Hecke: Deze bepaling uit het Strafwetboek viseert organisaties die als oogmerk hebben om "een aanslag te plegen op personen of eigendommen. Dat is hier duidelijk niet het geval. Wie Greenpeace kent, weet dat. Velen leden van Greenpeace en brave geëngageerde burgers voelen zich aangevallen. Stefaan Van Hecke: Net als tienduizenden andere Belgen ben ik lid van Greenpeace. Ik ben dus in de ogen van Electrabel ook een lid van die Bende. Mogen de tienduizenden bendeleden ook aangeklaagd worden ? Heeft het gerecht het ledenbestand van Greenpeace nodig om alle bendeleden (lees: leden van Greenpeace) te identificeren ? Daar huiver ik van.

Als de namen van de actievoerders gekend zijn (zoals Greenpeace meedeelde), waarom is dergelijke actie dan nodig ? Groen! stelt zich dan ook grote vragen bij het in beslag nemen van de server. Welke info kan men daar niet allemaal uit halen ? Ledenbestanden ? Mogelijke acties die in voorbereiding zijn ? Vertrouwelijke informatie ? Is dit de manier waarop de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit wordt gevoerd ? Door NGOs aan te pakken die op een vredelievende manier hun standpunten op ludieke wijze verkondigen ? Alsof de grootste criminelen bij Greenpeace zitten ? Stefaan Van Hecke: Ik vraag me af of het gerecht op dezelfde manier zou reageren bij een klacht tegen Electrabel of een bankinstelling wegens fraude of onheuse praktijken. Zou het gerecht dan ook meteen de server in beslag nemen ?

Voor Groen! is het duidelijk dat wie het durft op te nemen tegen de macht van Electrabel en Suez, met alle middelen zal bestreden worden. Wie raakt aan de (financiële) belangen van de grote electriciens, zal het geweten hebben.

Electrabel zou beter investeren in hernieuwbare energie in plaats van dure advocatenkantoren in te schakelen om Greenpaece en haar leden te criminaliseren voor, och arme, een lading steenkool die symbool staat voor 10% van onze CO2-uitstoot in België. En daar gaat het uiteindelijk om.

Groen! heeft er alle vertrouwen in dat het gerecht de klacht van Electrabel naar de papiermand zal verwijzen. Alsof er geen belangrijker zaken zijn die een grondige gerechtelijke aanpak verdienen, zoals de strijd tegen de milieucriminaliteit of de fiscale fraude

Stefaan Van Hecke, advocaat en lijsttrekker Groen! Kamer Oost-Vlaanderen