23.03.2007 / 12:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Carglass

Carglass

p e r s b e r i c h t
Son, 23 maart 2007

Recordaantal automobilisten dupe van steenslag op nederlandse wegen door toenemende filedruk en achterstallig onderhoud wegen

In 2006 heeft een recordaantal van ruim 1,1 miljoen automobilisten te maken gehad met kapotte autoruiten als gevolg van steenslag. Het aantal autoruiten dat barsten of scheuren oploopt als gevolg van steenslag lag in 2006 4% hoger dan het voorgaande jaar. Dat blijkt uit de schadestatistieken van Carglass, marktleider op het gebied van autoruitreparatie en .vervanging. Al jaren achtereen neemt het aantal kapotte autoruiten verder toe als gevolg van steeds meer files, toenemend achterstallig onderhoud van het wegennet en het groter wordend glasoppervlak in auto.s. Van alle kapotte autoruiten wordt 85% veroorzaakt door steenslag. De kans op ruitschade is het grootst in de provincie Utrecht.

Kans op ruitschade het grootst in de Randstad
In de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland heeft de automobilist relatief de grootste kans op een ster of scheur door opspattende steentjes. In Utrecht en Zuid-Holland wordt 1 op de 5 automobilisten de dupe van steenslag. In de provincie Noord-Holland is dat 1 op de 6. In deze provincies is de verkeersdrukte het hoogst waardoor auto.s relatief vaker dicht op elkaar rijden. In de provincies Flevoland, Overijssel en Zeeland is de kans het geringst. In Flevoland krijgt .slechts. 1 op de 10 automobilisten jaarlijks te maken met ruitschade door opspringende stenen. Hiermee loopt een automobilist in de provincie Utrecht precies twee keer zoveel kans op steenslag als in de provincie Flevoland. In het algemeen geldt: hoe drukker het verkeer, hoe groter de kans op steenslag.

Steeds vaker ruitschade als gevolg van steenslag
In vrijwel alle provincies was sprake van een stijging van het aantal kapotte autoruiten als gevolg van steenslag. De stijging was het sterkst in de provincies Zeeland (+13%), Noord-Brabant (+11%) en Noord-Holland (+9%). In de provincies Groningen en Drenthe was als enige sprake van een daling.

Kans op ruitschade als gevolg van steenslag (per automobilist/ stijging t.o.v. 2005)


1. Utrecht: 1: 5 (+4%)

2. Zuid-Holland 1: 5 (+5%)

3. Noord-Holland 1: 6 (+9%)

4. Limburg 1: 6 (+7%)

5. Noord-Brabant 1: 7 (+11%)

6. Gelderland 1: 7 (+4%)

7. Drenthe 1: 8 (-8%)

8. Friesland 1: 8 (+7%)

9. Zeeland 1: 9 (+13%)

10. Overijssel 1: 9 (+1%)

11. Groningen 1: 9 (-1%)

12. Flevoland 1:10 (+0%)

Uit: Schadestatistieken Carglass

Filedruk explosief gestegen
Volgens de Verkeersinformatiedienst liet de filedruk in 2006 ten opzichte van 2005 een sterke groei van 7,5 % zien. Omdat de afstand tussen auto.s tijdens files vele malen kleiner is dan normaal, hebben opspattende steentjes meer kans autoruiten te raken. Het asfalt van de Nederlandse wegen heeft zwaar te lijden onder de toenemende filedruk. Als gevolg van veroudering van het wegdek laten kleine stenen los. Deze losliggende stenen kunnen opspatten zodra daar een auto overheen rijdt. In Nederland wordt steeds meer zeer open asfaltbeton (ZOAB) gebruikt. De structuur van dit asfalt is zeer grof en minder slijtvast dan traditioneel dicht asfaltbeton waardoor ruitschade door steenslag op wegen met ZOAB een groeiend probleem is.

Glasoppervlak auto verdubbeld
Het gemiddeld glasoppervlak van auto.s is sinds de jaren negentig bijna verdubbeld. De kans op ruitschade is daardoor evenredig gegroeid. Tegenwoordig bestaat het oppervlak van auto.s uit esthetisch oogpunt steeds meer uit glas en ligt het gemiddelde glasoppervlak van personenauto.s tussen de 1,6 en 1,8 m.. Terwijl in de jaren negentig auto.s rondreden met een gemiddeld glasoppervlak van 0,9 m..

Profiel CARGLASS(r)
Carglass is onderdeel van Belron, wereldwijd het grootste glasherstelbedrijf in voertuigen. In ons land is Carglass marktleider met circa 500.000 autoruitreparaties en
-vervangingen per jaar. Carglass richt zich vooral op het gemak van de klant en het beperken van de schadelast door tijdige en hoogwaardige reparatie en vervanging met levenslange garantie. In Nederland heeft Carglass 54 service centra's en 200 mobiele service units, voor het repareren of vervangen van autoruiten thuis, onderweg of op het werk. Carglass is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het gratis servicenummer 0800-0406 voor het melden van autoruitschades. In geval van inbraak of vandalisme hoeft een berijder niet langs het politiebureau, maar kan de gedupeerde automobilist in elk Carglass filiaal aangifte doen terwijl zijn of haar autoruit vervangen wordt.

E I N D E P E R S B E R I C H T


Noot voor de redactie,