Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Naleving Waterleidingbesluit bij eigen winningen verbeterd

23-03-2007

Van de onderzochte campings, bedrijven en instellingen die zelf drinkwater winnen en distribueren leeft 70 procent de regels van het Waterleidingbesluit goed na. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van het drinkwater voldoende wordt bewaakt. Dit concludeert de VROM-Inspectie (VI) in een onderzoek naar de zogenoemde eigen winningen in 2006.

Eigenaren zijn op grond van het Waterleidingbesluit verplicht om regelmatig onderzoek te doen naar onder meer de zuurgraad van het water, chemische verontreiniging en bacteriologische vervuiling (waaronder legionella). In 2005 was het nalevingspercentage een stuk lager: 55 procent. De verbeterde naleving is volgens de VI een gevolg van voorlichting, intensiever toezicht en een betere handhaving. In sommige gevallen is de eigen winning beëindigd.

Resultaten onderzoek
De VI heeft in 2006 ruim 100 eigen winningen geïnspecteerd, waarbij in 29 gevallen sprake was van overtredingen. Het ging dan om bijvoorbeeld het onvolledig uitvoeren van het meetprogramma, het niet melden van normoverschrijdingen of een gebrekkige legionellapreventie. In 14 gevallen is naleving afgedwongen door middel van (dreiging met) een dwangsom. Vier eigenaren van eigen winningen kregen een bekeuring. In één geval was de drinkwaterkwaliteit zo slecht dat de VI een leveringsverbod heeft opgelegd. Bij de overige overtredingen is volstaan met een schriftelijke waarschuwing.

In 2007 zet de VI de handhaving voort en geeft ze gerichte informatie aan specifieke doelgroepen, zoals campinghouders.

Download


Zie het origineel