Senternovem


Nieuws

23-03-2007 | Nederland snakt naar frisse lucht

De bereiding en verkoop van voedsel is in Nederland aan strenge eisen gebonden. Wie bedorven of schadelijk voedsel verkoopt loopt het risico op een forse boete of zelfs sluiting van de zaak. Henk Waaldijk, adviseur van SenterNovem, vindt het vreemd dat er ook niet zulke strenge eisen gelden voor de kwaliteit van het binnenmilieu van scholen, kantoren of winkels. Binnenlucht is immers niets anders dan voedsel dat wij via de ademhalingsorganen binnen krijgen. Het is een primaire levensbehoefte. En van een slecht binnenklimaat kun je behoorlijk ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan irritaties aan de luchtwegen, astma en verminderde weerstand. Het goede nieuws is dat er verschillende initiatieven zijn om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. Zo heeft de GGD nieuwe, strengere richtlijnen opgesteld voor scholen en TNO werkt aan een nieuwe praktijkrichtlijn (NPR) voor scholen.

Een Deense professor, die was uitgenodigd om op een congres in Amsterdam meer over de Deense situatie te vertellen, was volgens Waaldijk oprecht verbaasd toen hij inzage kreeg in een rapport over de kwaliteit van het binnenmilieu in Nederlandse klaslokalen. Hij begon zijn speech dan ook met de vraag: "Do you hate your children in Holland?"

Proeven in Amerika en in Nederland (TNO) tonen aan dat intelligentietesten die worden afgenomen in goed geventileerde lokalen beter gemaakt worden dan in slecht geventileerde lokalen. "Leerlingen van groep 8 die hun Cito-toets maken zouden eigenlijk een goed geventileerd lokaal moeten eisen, dat zou een positief effect hebben op hun Cito-score", aldus Waaldijk.
Toenemende aandacht
De GGD en TNO willen door nieuwe richtlijnen de situatie op scholen verbeteren. Ook ISSO heeft een publicatie over de problematiek op scholen. De rijksoverheid heeft oog voor het belang van een goed binnenmilieu en is onder andere bezig een kabinetsvisie voor te bereiden op binnenmilieu van scholen. Waaldijk: "SenterNovem gaat door met de geïntegreerde aanpak van binnenmilieu en energiebesparing onder andere in het project Frisse Scholen. Het effect van al deze initiatieven is dat gelukkig steeds meer scholen oog krijgen voor de problematiek en de oplossingen."