Senternovem


Nieuws

23-03-2007 | Minister Cramer wil belastingvoordeel voor groene bewoner

Als het aan Minister Cramer (Milieu) ligt, krijgen huiseigenaren bij verkoop van hun energiezuinige huis een fiscaal voordeel door korting op de overdrachtsbelasting. De korting moet dan ten gunste komen van de verkopende partij. Hiermee wordt om onder meer het effect van split incentive voorkomen.

Split incentive is in de brief 'Intensivering energiebesparingsbeleid gebouwde omgeving' (download, 139 kB) van minister Winsemius aan de Tweede Kamer genoemd als één van de knelpunten voor energiebesparing: "De investeerder in energiebesparingsmaatregelen (vaak de eigenaar van een gebouw) profiteert niet van de opbrengst (energielastenverlaging, vaak voor de huurder). Dit speelt bijvoorbeeld bij huurwoningen en utiliteitsbouw". Andere opties die in de brief worden genoemd, zijn laagrentende leningen voor investeringen in
energiebesparingsmaatregelen en het gebruik van de energie-index van het Energielabel (EPBD) voor het toekennen van punten voor de energetische kwaliteit van een huurwoning in het Woningwaarderingsstelsel (WWS).
Dit idee van verlaging van de overdrachtsbelasting kan op draagvlak van veel partijen rekenen; eerder gaven organisaties als de Stichting Natuur en Milieu, D66 en de Woonbond een soortgelijk signaal. Het tot uitdrukking laten komen van de energiezuinigheid van een woning in het Woningwaarderingsstelsel (WWS) sluit aan bij de ideeën van Stichting Natuur en Milieu en de Woonbond. Volgens deze organisaties moet de energieonzuinigheid van een woning leiden tot aftrek van punten in het WWS, wat een lagere, wettelijk toegestane maximumhuur oplevert. Dat prikkelt vervolgens verhuurders tot het doen van investeringen. Vergroening van het fiscale stelsel met gedifferentieerde tarieven speelt al langer. De gemeente Tilburg bijvoorbeeld lanceerde in april 2006 het plan om de OZB lager te laten zijn naarmate een woning duurzamer is.
Vanuit het Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving heeft de werkgroep, die zich bezighoudt met (juridische) knelpunten, het plan geformuleerd voor gedifferentieerde tarieven voor de energiebelasting. Woningen met een energie-index kleiner dan 0,6 (label A) betalen geen energeibelasting. Het tarief loopt op tot 15% energiebelasting voor woningen met een label G.
Het idee van minister Cramer om de energiezuinigheid van huizen te monetariseren, in dit geval door een fiscale maatregel, sluit aan op de verschillende, andere ideeën en plannen om het financiële rendement van duurzaamheid te laten vallen bij de partijen waar het hoort, en daarmee een oplossing te geven aan de split incentive.