Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vrijspraak voor moord op eigenaar coffeeshop

's-Hertogenbosch, 23 maart 2007 - Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft vanochtend een 25-jarige man uit Eindhoven vrijgesproken van moord op de eigenaar van een coffeeshop in Eindhoven.

Het gerechtshof concludeert dat niet is komen vast te staan dat de verdachte op het tijdstip van de moord op de plaats van het delict is geweest en dat hij op het moment van de moord in het bezit was van de bij de moord gebruikte scooter.

Het gerechtshof acht de verdachte wel schuldig aan het plegen van een mishandeling, maar legt hem daarvoor geen straf op. Het hof voert hiervoor als reden aan dat de verdachte ten onrechte zeventien maanden heeft vastgezeten nu hij is vrijgesproken van moord.

Het gerechtshof merkt op dat uit het dossier en het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep de indruk is gerezen dat de politie tijdens het onderzoek tegen de verdachte onvoldoende afstand heeft genomen van de eigen overtuiging dat de scooter, die enkele dagen na de moord in de Karpendonkse plas is gevonden, was gebruikt door de schutter. Het hof oordeelt bovendien dat de politie onvoldoende afstand heeft genomen van de bemoeienissen van de familie van het slachtoffer. Uit het onderzoek ter terechtzitting is onder meer gebleken dat de politie na de terechtzitting van 1 november 2006 diverse getuigen is gaan horen, nog voordat het hof het onderzoek had heropend en zonder dat de verdediging op dat moment van die onderzoekshandelingen in kennis was gesteld. De politie gaf de zus van het slachtoffer daarbij uitgebreid de ruimte om getuigen aan te voeren, zelfs tot in de verhoorkamer. Ook blijkt dat de teamleider uitgebreid met haar sprak over de visie van de politie op de onderzoeksresultaten.

De raadsman heeft op uitdrukkelijk verzoek van verdachte geen beroep gedaan op de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Het hof ziet in het belang van de verdachte geen aanleiding om hiernaar ambtshalve onderzoek te doen en laat het om die reden bij de constatering dat de geschetste omstandigheden, hoe onrustbarend ook, de verdedigingsbelangen van verdachte nodeloos hebben geschaad.

LJ Nummer

BA1282

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 23 maart 2007 Naar boven