FNV wil parlementaire hoorzitting over marktwerking

23.03.2007 / 10:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv

Fnv

De FNV gaat zich sterk maken voor een fundamenteel debat op nationaal en Europees niveau over marktwerking. Dat maakte FNV-voorzitter Agnes Jongerius duidelijk bij de presentatie van de nota 'Marktwerking? Time-out' . Daarin zet Nederlandse grootste vakcentrale haar eigen koers uit voor die maatschappelijke discussie. Om die op gang te helpen gaat de FNV de Tweede Kamer vragen een hoorzitting te houden. Jongerius herhaalde bovendien het verzoek om een moratorium op marktwerking.

Volgens Jongerius is het 'de hoogste tijd voor bezinning'. Te lang is het laatste decennium klakkeloos gekozen voor marktwerking en privatisering. Jongerius signaleert dat de slinger ver is uitgeslagen: 'Hij staat nog niet stil. Maar het signaal dat het kabinet heeft gegeven om de privatisering van Schiphol af te blazen, is een teken dat-ie zijn verste punt heeft bereikt. Voor ons in ieder geval het moment om hem terug te duwen.'

In de nota 'Marktwerking? Time-out' sluit de FNV een keuze voor marktwerking niet uit, maar formuleert zij alvast wel een aantal heldere voorwaarden: betere kwaliteit van de dienstverlening, lagere prijzen, goede toegankelijkheid en werkzekerheid. Het zijn de criteria waaraan we marktwerking dienen te toetsen, vindt de FNV. 'En natuurlijk is het voor het proces van marktwerking ondenkbaar dat de betrokken vakbonden alleen aan de zijlijn meedenken. Nee, zij hebben een belangrijke rol aan tafel en moeten ook de ingeslagen weg mee-evalueren en problemen helpen op te lossen,' aldus Jongerius.

Overigens is het geen toeval dat de FNV juist in deze week, waarin we stilstaan bij 50 jaar Europa, de aandacht vraagt. Als we Europa juist socialer willen maken, moeten we op Europees niveau extra voorzichtig zijn met marktwerking, vindt de FNV. Om dat te bereiken wil het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) een petitie met één miljoen handtekeningen aan de Europese commissie aanbieden. Daarin vraagt de Europese vakbeweging om bezinning en een pas op de plaats met marktwerking. Om die actie te ondersteunen is vanaf vandaag een speciale FNV-site operationeel. Daarop kunnen mensen hun handtekening zetten:
www.tekennu.nl

FNV Voorlichting /
Paulus Plas: 020 - 58 16 553

De nota 'Marktwerking? Time-out!' en de speaking notes van Agnes Jongerius staan op www.fnv.nl