Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

NPCF: weinig klachten bij overstap verzekering

Vanaf 1 december 2006 was het weer mogelijk te veranderen van zorgverzekeraar of zorgverzekering. Tot 1 januari dit jaar kon men de oude verzekering opzeggen. Aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar was mogelijk tot 1 februari. Het NPCF-meldpunt Consument en Zorg monitoorde voor de derde maal het verloop van 'de overstap'.

Het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, schatte het aantal overstappers voor de periode 2006-2007 op 5%. Beduidend lager dan vorig jaar. Dit terwijl verzekeraars ook dit jaar zeiden soepel om te gaan met hun acceptatiebeleid. Wellicht waren mensen bang voor administratieve rompslomp, zoals die het afgelopen jaar speelde bij het overstappen.

2006-2007: 46 reacties
Weinig overstappers en dus ook weinig klachten bij het meldpunt Consument en Zorg. De klachten gingen voornamelijk over één verzekeraar. Deze verdubbelde (!) de premie voor de aanvullende verzekering als men de basisverzekering bij een ander nam.

Daarnaast ook weer klachten van mensen die aangaven de oude verzekering te hebben opgezegd, maar waarbij de verzekeraar aangeeft deze niet te hebben ontvangen.

2005-2006: 700 reacties
Door een grootscheepse voorlichtingscampagne rond de invoering van de Zorgverzekeringswet stapten veel meer mensen over naar een andere zorgverzekeraar of -verzekering. Volgens Vektis, informatiecentrum van de zorgverzekeraars, waren dat ongeveer 2,7 miljoen mensen. Dat is 18-19% van alle verzekerden. Waarschijnlijk speelde mee dat verzekeraars hadden beloofd iedereen te accepteren voor de aanvullende verzekering. (Hiervoor geldt in tegenstelling tot de basisverzekering geen acceptatieplicht.) Daarnaast was het voor het eerst mogelijk om behalve via de werkgever ook via collectieven in allerlei samenstellingen een verzekering met korting af te sluiten. Dat maakte het aantrekkelijk om te wisselen van verzekeraar. De verzekeraars waren echter niet berekend op de massale overstap en raakten in administratieve problemen. Hierdoor heeft het voor veel mensen lang geduurd voordat ze de nieuwe polis ontvingen en de opzeggingen verwerkt waren, waardoor eindelijk de dubbele premieafschrijving ophield.

2004-2005: 850 reacties
Hiervan hadden 675 mensen problemen met het overstappen naar een andere zorgverzekeraar of andere polis. Verzekeraars paste toen nog vaak medische selectie toe wanneer iemand zich aanmeldde voor een zorgverzekering. Het was lastig de gewenste aanvullende verzekering te krijgen voor mensen met een aandoening of met een hogere leeftijd. 23 maart 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400