Gemeente Alkmaar


Persbericht en uitnodiging voor de pers.

Alkmaar, 22 maart 2007

persconferentie Overdie op weg naar levendige wijk

Vrijdag 23 maart

Vandaag heeft Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie de selectie van de wijken die onderdeel uit zullen maken van het kabinetsproject voor de verbetering van wijken vastgesteld en bekendgemaakt. Overdie is één van de 41 wijken die landelijk zijn gekozen voor het project "Van probleemwijk naar prachtwijk". Henk Hansen, projectwethouder Overdie is verrast:" Dit nieuws is tweeledig".

VROM
In het landelijke Coalitieakkoord wordt als één van de speerpunten het project "Van probleemwijk naar prachtwijk" genoemd. Hiermee is de ambitie neergezet om in de wijken die er wat betreft leefbaarheid slecht voor staan een positieve slag te maken. Het selecteren van de wijken heeft plaatsgevonden op basis van sociaal-economische achterstanden, fysieke achterstand (bv huizen en openbare buitenruimte), sociaal-economische problemen en fysieke problemen.

Minister Ella Vogelaar voor Wonen, wijken en integratie (WWI) heeft op basis van deze selectiecriteria 40 wijken geselecteerd waar in deze kabinetsperiode in elk geval extra investeringen zullen worden gedaan gezien stapeling van sociaal, fysiek en economische problemen die zich daar voordoet. De extra investering zit hem voorlopig in een werkbezoek van de minister zelf. Zij zal met alle partijen in de wijk spreken en uiteindelijk de vraag stellen wat Alkmaar verder nodig heeft om van Overdie een prachtwijk te maken en hoe de regering daarbij kan steunen? In oktober 2007 wil minister Vogelaar met de gemeenten (waarin de geselecteerde wijken zich bevinden) convenanten met concrete resultaten hebben afgesloten, die deze kabinetsperiode in de 40 wijken tot gewenste verbeteringen moeten leiden. Overdie
In Overdie vindt al aantal jaren het project wijkvernieuwing plaats. Gezamenlijk met de woningbouwcorporaties en de bewoners is de gemeente actief in deze wijk. Er is al heel wat te zien op het gebied van wijkvernieuwing. Er zijn al nieuwe huizen gebouwd, oude worden gesloopt. De openbare buitenruimte wordt aangepakt. Het park Oosterhout, het kloppende groene hart van de wijk, is aangepakt zodat het er goed toeven is voor de bewoners. Ook diverse leefbaarheidsprojecten met de bewoners zijn gestart.

"Daarom is dit nieuws ook zo verrassend", aldus wethouder Henk Hansen. "Enerzijds erkenning en een steun in de rug van de regering dat we op weg zijn Overdie tot een aantrekkelijke wijk te maken. Anderzijds is het niet leuk te horen dat de meter blijkbaar voor de regering doorslaat richting probleemwijk. We zijn immers met woningbouwcorporaties en de bewoners zelf al jaren hard aan de weg aan het timmeren om van Overdie een krachtige wijk te maken. Deze uitdaging blijft dus staan en we gaan verder zoals we bezig waren, op weg naar een aantrekkelijke en levendige wijk".

Uitnodiging pers
Vrijdag 23 maart is er een extra persconferentie. Wethouder Henk Hansen zal dan bovenstaand onderwerp toelichten en uw vragen beantwoorden. U bent van harte uitgenodigd daar aanwezig te zijn. Vrijdag 23 maart, 10.00 uur in de B&W kamer van het stadhuis, Langestraat 97, Alkmaar.