Gemeente Breda

Opening school Dr. Struyckenstraat Heuvel als bruisend centrum voor buurteconomie

Op vrijdagmiddag 23 maart zijn alle werkzoekenden en bewoners die erover denken een eigen bedrijf in Heuvel te starten welkom in de (voormalige) school aan de Dr. Struyckenstraat 100.

Om 16.30 uur neemt wethouder Heerkens dit gebouw officieel in gebruik als centrum van waaruit bewoners maatschappelijk vooruit kunnen komen. Tevens wordt de jongerenruimte in de kelder feestelijk geopend met een spetterende rap en dansact door jongeren uit de buurt. Vanaf 15:00 uur is er informatie te krijgen van diverse organisaties die zich bezighouden met re-integratie en bemiddeling van werkzoekenden zoals FourStaR, het CWI en het UWV.

Daarnaast kan er een kijkje worden genomen bij de startende ondernemers die in dit gebouw huizen. De ondernemerscoach die deze mensen begeleid is aanwezig om ondernemende Heuvelbewoners advies te geven.

Werk en scholing op maat

Nog dit jaar zijn er voor werklozen 50 plaatsten beschikbaar om werkervaring op te doen. Dat maakt doorstroming naar betaald of vrijwilligerswerk net wat makkelijker. Het re-integratiebedrijf FourstaR verzorgt de begeleiding en scholing. De school ligt midden in de wijk, goed bereikbaar voor iedereen. En er zijn genoeg activiteiten in de wijk waarbij de deelnemers van FourstaR een handje kunnen helpen. Zo gaan bewoners aan de slag voor bewoners.

Bedrijvencoach voor startende ondernemers

Bewoners die een goed idee hebben voor een eigen zaak, kunnen aankloppen bij een zogenaamde bedrijvencoach. Hij staat hen met raad en daad bij. Hij kan bijvoorbeeld assisteren bij het invullen van allerlei formulieren, ondersteuning geven bij het opbouwen van een eigen netwerk of advies geven over wat er allemaal moet gebeuren. Hij is er ook voor ondernemers die net gestart zijn.

Jongeren binnenboord

De kelder onder het schoolgebouw is geschikt gemaakt als jongerenruimte. De jongerenwerker van Vertizontaal houdt zich bezig met jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. De aandacht is vooral gericht op jongeren die met hun opleiding willen stoppen. De jongerenwerker probeert hen te motiveren om de opleiding af te maken, of helpt hen bij het vinden van een baan. In de kelder is ruimte voor creativiteit, voor muziek en dans. En de sportzaal van de school wordt ook volop benut.

Verkoop en verhuur van bedrijfsruimten

Naast de activiteiten rond de school probeert de gemeente in Heuvel nieuwe bedrijfsruimten te creëren want werken in de wijk waar je woont was vroeger in de Heuvel heel gewoon. Met name in de hoek Verbeetenstraat, Oosterstraat en Scheldestraat (VOS) waren bedrijven gevestigd waar bewoners uit Heuvel hun brood verdienden. Veel van die bedrijven zijn verdwenen. De gemeente probeert om in overleg met de eigenaren van deze terreinen nieuwe bedrijfsruimten in Heuvel te creëren, vaak in combinatie met woningen. Dit biedt kansen voor startende ondernemers en levert werk op voor, onder andere, buurtbewoners.

Breda, 22 maart 2007