Mgr. Van Luyn leidt congres Vijftig jaar Verdrag van Rome Mgr.

21.03.2007 / 15:53 / Rubriek: Overig / Organisatie: Bisdom rotterdam

Bisdom rotterdam

Congres Comece in Rome: waarden en perspectieven voor Europa van morgen

Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. is aanwezig bij het congres van Comece dat van 23 tot en met 25 maart in Rome wordt gehouden in het kader van Verdrag van Rome voor de oprichting van de Europese Gemeenschap welke 50 jaar geleden is ondertekend. Comece is de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Gemeenschap (COMECE) waarvan Mgr. Van Luyn sinds maart 2006 voorzitter is. Er worden 400 deelnemers uit heel Europa verwacht. Deze ontmoeting biedt christenen de mogelijkheid de waarden te bespreken en te bekrachtigen, die het project 'Europa' vanaf het begin heeft gedragen. De waarden vragen revitalisatie, opdat de Europese Unie kan reageren op de verwachtingen die inwoners van Europa en de rest van de wereld van de Europese Unie hebben. Tijdens het congres wordt de 'Boodschap van Rome' opgesteld, die wordt overhandigd aan de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de ontmoeting met hen op 25 maart.

Delegaties van de 23 bisschoppenconferenties van de Europese Unie zullen aanwezig zijn, alsmede katholieke bewegingen en gemeenschappen, waaronder de Unie van de Europese Conferenties van de Orde-oversten (UCESM), de Europese Unie van de Dominicanen en Dominicanessen (ESPACES), het Europse Informatiebureau van de Jezuïeten (OCIPE) en het netwerk IXE, waarin vertegenwoordigers van de Semaine Sociales in Frankrijk, het Zentralkomitee der deutschen Katholiken (ZDK) in Duitsland, de Spaanse Propagandistas en het Italiaanse netwerk Retinopera zijn verzameld.
Vele vooraanstaande Europese politici zullen aan het congres deelnemen: de Italiaanse ministerpresident Romano Prodi, de staatspresident van de Republiek Ierland Mary McAleese, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken dr. Wolfgang Schäuble als vertegenwoordiger van de Duitse EU-Raadspresidentschap, de president van het Europese parlement prof. dr. Hans-Gert Pöttering, evenals de voormalig leden van de Europese Commissie Peter Sutherland, Marcelino Orega en Mario Monti.

De Nederlandse delegatie bestaat uit:

- Prof. Jhr. Dr. F.A.M. Alting von Geusau

- Mr. Dr. S.C. van Bijsterveld

- Mr. J.J.A.M. van Gennip

- Prof. Dr. J.B.M. Wissink

- Drs G.H.A. Kruis, adjunct secretaris generaal SRKK

Namens de Heilige Stoel is aartsbisschop Dominique Mamberti, secretaris van de Heilige Stoel voor de staatsbetrekkingen, aanwezig. Andere christelijke denominaties worden vertegenwoordigd door Metropoliet Emmanuel, lid van de Heilige Synode van de Oecumenische Patriarchen en Metropoliet van Frankrijk, alsmede pastor Jean-Arnold de Clermont, president van de Conferentie Europese Kerken.
Het congres opent met de presentatie van het rapport 'An Europe of values', opgesteld door de Raad van Wijzen, waarin de voormalig minister van Financien dr H.O.Ch.R. Ruding zitting heeft. Deze raad is bijeengeroepen door COMECE in september 2006. Op basis van de conclusies van dit rapport, en aangevuld door de uitwisseling binnen de verschillende werkgroepen wordt de tekst van de 'Boodschap van Rome' gepubliceerd op zaterdagmiddag en overhandigd aan Romano Prodi, zodat deze kan worden besproken in de Europese Raad in Berlijn op de volgende dag. Het congres, in audiëntie op zondagmorgen bij de H. Vader Paus Benedictus XI, wordt besloten met het Angelusgebed samen met Paus Benedictus XVI op het St. Pietersplein.

EINDE PERSBERICHT