Ingezonden persbericht


eerste landelijke Kunst10Daagse

Van vrijdag 23 maart tot en met zondag 1 april 2007 vindt de eerste landelijke Kunst10Daagse plaats. Galeries en kunstuitleencentra in heel Nederland organiseren speciale activiteiten en exposities om de hedendaagse beeldende kunst bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Bijna 150 galeries en kunstuitlenen verspreid over het land organiseren tijdens de Kunst10Daagse speciale tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen van kunstenaars en workshops rond het thema ZIN. Beeldend kunstenaar Adri Huisman houdt bijvoorbeeld in enkele kunstuitlenen een workshop waarin groente alle zintuigen prikkelt, en Anita Scholte op Reimer verwerkt poëtische zinnen van bezoekers bij Galerie de Gezusters in schilderijen. Het hele programma met alle deelnemers en activiteiten staat op www.Kunst10Daagse.nl.

"Veel mensen denken dat je een kunstkenner moet zijn om bij een galerie of kunstuitleen naar binnen te gaan. Door deze Kunst10Daagse willen wij laten zien dat je juist zeer welkom bent om je te laten informeren over beeldende kunst, of om je te laten inspireren en te verrassen. Want er is nog zoveel goede en mooie kunst niet ontdekt. Juist de professionele galeries en kunstuitlenen zijn ervoor om het publiek met kunst in aanraking te brengen. Dat doen ze met veel kennis van zaken. Je kunt er recent werk van Nederlandse en internationale kunstenaars zien en de galeriehouders en kunstuitleenmedewerkers kunnen daar meer over vertellen." Aldus Michiel van der Kaaij, directeur Stichting Artes, organisator van de Kunst10Daagse. Stichting Artes organiseert de Kunst10Daagse met steun van de Mondriaan Stichting in opdracht van de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) en Federatie Kunstbemiddeling (FK).

Publiek dat een deelnemende galerie of kunstuitleen bezoekt tijdens de Kunst10Daagse maakt kans op een USB stick van Nederlands topdesigner Marcel Wanders met een prachtige aflevering uit de documentaire Onmetelijk optimisme. Kunstenaars en hun bemiddelaars in de jaren '45-'70. In beeld is onder een opname van de in 2005 overleden kunstenaar Constant, bekend van de Cobra beweging.

De Kunst10daagse heeft tot doel het bezoek aan galeries en kunstuitlenen te stimuleren en de afname van hedendaagse beeldende kunst door het Nederlandse publiek te stimuleren. Tijdens de Kunst10Daagse worden 50.000 bezoekers verwacht. De programma's van alle deelnemende kunstuitlenen en galeries zijn te vinden op www.kunst10daagse.nl.

Einde persbericht. Voor meer activiteiten en de tentoonstellingen zie: www.kunst10daagse.nl.

Voor informatie:
Edwin Bakker, projectleider Kunst10Daagse
Stichting Artes
T 070 365 53 36
E edwin@stichtingartes.nl
I www.stichtingartes.nl