Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad
PERSBERICHT
Utrecht, 14 maart 2007

Nederlandse delegatie jongerentop heeft EU-leiders wat te vertellen

Nationale Jeugdraad zendt jongeren naar EU-top in Rome 23-25 maart Vandaag presenteert de Nationale Jeugdraad de Nederlandse delegatie voor de EU- jongerentop in Rome. Onder andere via een columnwedstrijd in dagblad Sp!ts werden hiervoor drie jongeren geselecteerd. De overige drie plaatsen zijn voor de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken en een vrijwilliger van de Jeugdraad. Daarmee is de zeskoppige jongerendelegatie compleet. Op woensdag 21 maart duiken zij meteen in hun rol als diplomaat op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In een gesprek met de kersverse staatssecretaris voor Europese zaken Timmermans willen ze horen wat het kabinet van plan is met Europa en leggen ze hun eigen ideeën voor. Op 23 maart vertrekken zij richting Rome om namens de Nederlandse jeugd een krachtig signaal af te geven aan de Europese regeringsleiders.

Van 23 tot 25 maart komen meer dan 200 jongeren uit de 27 EU-lidstaten bijeen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome in de Italiaanse hoofdstad. Tijdens deze allereerste EU-jongerentop spreken zij zich uit over het Europa van vandaag en hun beeld voor de toekomst. Dit doen zij in aanwezigheid van onder andere vice-voorzitter van de commissie Wallström, Eurocommissaris Figel en Europarlementsvoorzitter Pottering. Hun aanbevelingen worden voorgelegd aan de Europese regeringsleiders, die datzelfde weekend in Berlijn bijeenkomen.

Volgens jongerenvertegenwoordiger Rogier Elshout kunnen de regeringsleiders heel wat van de jongeren opsteken: "In de politiek hoor je nauwelijks een inspirerende visie op Europa. Bij jongeren hoor je die wel." Veel Nederlandse jongeren maakten gebruik van de mogelijkheid hun idee over Europa aan de delegatie te laten horen. Via onder andere een enquête en een columnwedstrijd lieten enkele honderden jongeren de Jeugdraad hun mening weten. Hieruit blijkt dat ze willen dat Europa een veel grotere rol speelt op terreinen als milieu en internationale samenwerking. Zelfs een Europees leger zien veel jongeren wel zitten. Maar tegelijkertijd moet de identiteit van Nederland gewaarborgd blijven, waarschuwen zij.

De jongerendelegatie kijkt erg uit naar het gesprek met de staatssecretaris. Rogier Elshout: "Staatssecretaris Timmermans heeft gezegd dat er iets moet komen in plaats van de Europese Grondwet, maar niet wát daar dan in moet staan. Wij willen dus graag horen wat het kabinet vindt. Mocht hij nog om ideeën verlegen zitten, dan weten wij er nog een paar."

De jongerendelegatie bestaat uit:
Iselde van Beurden, winnaar columnwedstrijd (17 jaar), Apeldoorn Christiaan Righolt, winnaar columnwedstrijd (21 jaar), Barendrecht Cindy Konings, studente Hogeschool InHolland (27 jaar), IJmuiden Rogier Elshout, jongerenvertegenwoordiger (22 jaar), Rotterdam Gerard Oosterwijk, jongerenvertegenwoordiger (22 jaar), Leiden Lancelot Schellevis, vrijwilliger Jeugdraad (23 jaar), Utrecht

De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Of het nu gaat om politieke invloed of een evenement in een gemeente, de Jeugdraad maakt het mogelijk.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,